Hlavní obsah

Bojovník Sagan ve sjezdu riskoval marně. Znovu si dojel pro druhé místo

Aktualizováno

První alpskou etapu na letošní Tour de France vyhrál Rubén Plaza Molina ze stáje Lapre-Merida. Zkušený Španěl nasadil k trháku při výstupu na Col de Manse v závěru etapy. Při sjezdu do cíle se na něj mocně dotahoval slovenský fantóm Peter Sagan, držiteli zeleného trikotu ale triumf i tentokrát unikl a dojel si už pro páté druhé místo na letošní Tour a šestnáctkou stříbrnou příčku celkově.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Španělský cyklista Plaza Molina se raduje z triumfu v 16. etapě Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Celkovým pořadím na předních příčkách ale šestnáctá etapa nezamíchala. Žlutý trikot udržel Chris Foome ze stáje Sky, který vede před Kolumbijcem Nairem Quintanou stále o tři minuty a 10 sekund.

Závěr etapy poznamenal hrozivý pád šestého muže celkového pořadí Gerainta Thomase. Jezdec týmu Sky při sjezdu ztratil po kolizi s Warrenem Barguilem. Thomas ale nakonec znovu nasedl na kolo a do cíle dojel s minimální ztrátou tři čtvrtě minuty na favority.

"Jsem v pohodě. Trochu otřesený, ale v pohodě. Už jsem zažil horší věci," uvedl Thomas, jenž přitom letěl hlavou a ramenem na sloup telefonního vedení. "Jsem ale naštvaný, protože jsem předtím ve stoupání hodně makal. Nechápu, proč někteří kluci prostě nejedou ve sjezdech ve svém pořadí a snaží se předjíždět. Jaký je rozdíl mezi třetím a pátým místem? Všichni jsme věděli, že to bude těžký sjezd, a tady to máme," zlobil se devětadvacetiletý Velšan na Barguila.

Kreuziger roztrhal peloton

Pětatřicetiletý Plaza udělal rozhodující krok k vítězství v závěrečném stoupání dne na Col de Manse, v němž se odpoutal od skupiny uprchlíků. Na vrcholu měl téměř minutový náskok, a i když na něj stíhající Sagan během následujícího technického sjezdu riskantní jízdou téměř půlminutu stáhl, španělský veterán z týmu Lampre si dojel pro první vítězství na Tour.

"Tahle etapa mě zajímala. V úniku jsem se cítil hodně dobře. Velký díl patří mému týmu," ocenil Plaza své šéfy, kteří mu pomohli především ve sjezdu. Dostával od nich totiž vysílačkou informace o náskoku před Saganem. "To mi umožnilo sjíždět rychle, ale bezpečně. Tenhle sjezd byl opravdu hodně nebezpečný," řekl Španěl.

Slovenský rychlík Sagan dorazil do cíle s odstupem 30 sekund a ani dnes se navzdory aktivnímu výkonu nedočkal výhry na letošní Tour. Pojistil si však vedení v bodovací soutěži, kterou může vyhrát čtvrtý rok po sobě.

Až osmnáct minut po Plazovi dokončila etapu skupina největších favoritů, které v závěrečných kilometrech ujel pouze vynikající sjezdař Vincenzo Nibali. Italský obhájce loňského vítězství najel na soupeře půl minuty, v průběžném pořadí zůstal osmý.

Nejlepším z českých cyklistů byl na 40. místě Roman Kreuziger, jehož aktivita ve stoupání pomohla roztrhat peloton. Saganův spolujezdec ze stáje Tinkoff-Saxo je průběžně na 23. pozici.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 16. etapa: Bourg-de-Péage - Gap (201 km):
1. Plaza (Šp./Lampre) 4:30:10
2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) -30
3. Pantano (Kol./IAM) -36
4. Geschke (Něm./Giant)
5. Jungels (Luc./Trek)
6. Riblon (Fr./AG2R) všichni -40
7. Teklehaimanot (Erit./MTN) -53
8. De Gendt (Belg./Lotto) -1:00
9. Maté (Šp./Cofidis)
10. Voeckler (Fr./Europcar) oba -1:22
...
40. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -19:09
47. Bárta (ČR/Bora-Argon) -21:05
94. König (ČR/Sky) -24:58
127. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -30:36.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 64:47:16
2. Quintana (Kol./Movistar) -3:10
3. Van Garderen (USA/BMC) -3:32
4. Valverde (Šp./Movistar) 4:02
5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -4:23
6. Thomas (Brit./Sky) -5:32
7. Gesink (Niz./LottoNL) -6:23
8. Nibali (It./Astana) -7:49
9. Mollema (Niz./Trek) -8:53
10. Barguil (Fr./Giant) -11:03
...
23. Kreuziger -39:34
33. Bárta -1:01:30
73. Štybar -1:44:25
91. König -1:52:51

Reklama

Související témata: