Hlavní obsah

Když volal ženě, plakal. Při Tour mu vypnuly nohy, místo stupňů má volno, které ho netěší

Dovolená, o niž nestál. Americký cyklista Tejay van Garderen má od čtvrtka volno, které jej pranic netěší. Musel totiž odstoupit ze skvěle rozjeté Tour de France, kde držel třetí místo. Útok na životní výsledek však kvůli chřipce nedotáhl do zdárného konce.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Tejay van Garderen táhnul tým BMC za vítězstvím v časovce, v kopcích pro něj ale dobře rozjetý závod skončil.

Článek

Šestadvacetiletý rodák z Tacomy startoval na Tour popáté v kariéře. V letech 2012 a 2014 dojel na celkové páté pozici. Letos jako lídr stáje BMC snil o stupních vítězů. Jenže od minulého víkendu se potýkal s nachlazením.

„Nejdřív jsem se jen necítil dobře, ale přikládal jsem to velkému teplu. Jenže pak byl můj stav horší a horší. A během úterního volna jsem měl horečku, cloumala mnou zimnice. Dostal jsem antibiotika, vyspal jsem se a cítil se připravený pokračovat. Jenže pak jsem neměl sílu, nohy mi prostě vypnuly," popisoval zdrcený Američan při startu čtvrteční etapy, kterou sledoval jen jako divák.

„Bylo to strašné zklamání. Nejhorší den kariéry. Bylo těžké se podívat mým týmovým kolegům do očí. A když jsem pak volal ženě, abych jí vysvětlil, co se stalo, plakal jsem stejně jako při odstoupení ze středeční etapy, kdy už jsem necítil energii. Nejraději bych se propadl, prostě zmizel," vykládal van Garderen pro cyclingnews.com.

Původně chtěl i přes zdravotní problémy pokračovat. Když jeho trápení viděl z týmového vozu lékař BMC Max Testa, snahu amerického borce zastavil. „Tým pro něj dva týdny tvrdě pracoval, takže je možná zničený víc psychicky než fyzicky. Ale zklamaní jsme všichni, protože jsme ztratili muže na celkové pořadí," posteskl si manažer stáje Jim Ochowicz.

Reklama