Hlavní obsah

Skandál, belgickou hvězdu v úniku srazil doprovodný motocykl! Stáj BMC zuří

Dohru ještě zřejmě bude mít jednorázový sobotní závod Clásica San Sebastián. Belgického cyklistu Grega Van Avermaeta totiž na vedoucí pozici srazil během závěrečného stoupání do Bordako Tontorra zhruba sedm kilometrů před cílem doprovodný motocykl pořadatelů. Pro vítězství si pak dojel Brit Adam Yates, jenž kvůli zmatkům v komunikaci původně ani nevěděl, že projel cílem jako první. Jim Ochowicz, manažer Belgičanova týmu BMC, tvrdí, že Van Avermaet mohl závod vyhrát, a kvůli zmařené šanci zvažuje právní kroky.

Doprovodný motocykl srazil Grega Van Avermaeta

 
Článek

Třicetiletý Van Avermaet, jenž vyhrál na nedávné Tour de France v Rodezu 13. etapu, v jejímž finiši porazil slovenské spurtérské eso Petera Sagana, zaútočil v závěrečném kopci a dostal se do úniku. Zezadu však do něj narazil motocykl s kameramanem a srazil ho na zem. Rodák z Lokerenu neutrpěl žádné zranění, při srážce však bylo jeho kolo natolik poškozeno, že závod nedokončil.

„Hloupá věc, myslím, že jsem vážně mohl vyhrát. V úniku jsem si vybudoval určitý náskok a i v případném spurtu bych si na Yatese věřil. Doprovodný motocykl se ale najednou ocitl příliš blízko a narazil mi zezadu přímo do kola. Hned jsem věděl: tohle je konec. Škoda, šance vyhrát tenhle renomovaný závod (Clásica San Sebastián) se nenaskytne každý rok," posteskl si zklamaný Van Avermaet.

Ředitel týmu Yvon Ledanois označil incident za neakceptovatelný. "Greg a tým BMC byli okradeni. Nechápu, jak se něco takového může stát na závodu WorldTour," zlobil se generální manažer týmu BMC Jim Ochowicz. "Navíc je to už letos podruhé, co jsme měli incident s místními organizátory," připomněl těžký pád Američana Petera Stetiny na závodě Kolem Baskicka, který způsobily nezajištěné kovové tyče ležící v cestě pelotonu.

"Kde byla UCI, aby pomohla tenhle problém vyřešit? Tohle nebyla sportovní nehoda. Mohla za to naprostá nedbalost, která stála tým na publicitě milióny dolarů. Proto přemýšlíme, že prozkoumáme všechny právní možnosti, jež se nám nabízejí," uvedl po sobotním závodu rozčílený Ochowicz.

Reklama