Hlavní obsah

Vakoč udržel náskok a vyhrál Czech Cycling Tour. Poslední etapu ovládl Štybar

Petr Vakoč uhájil dres lídra a vyhrál čtyřetapový závod Czech Cycling Tour na Moravě. Poslední etapa z Olomouce do Dolan patřila jeho kolegovi z týmu Etixx-Quick Step Zdeňku Štybarovi.

Foto: Jan Brychta / Czech Cycling Tour

Petr Vakoč se dočkal sladké odměny za triumf v Czech Cycling Tour.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletý Vakoč dnes dojel sedmý a uhájil vedení před Janem Bártou ze stáje Bora-Argon 18, který po sobotní královské etapě z Mohelnice do Šternberku ztrácel šest sekund. Štybar vyhrál spurt pětičlenné skupiny a díky bonifikaci za vítězství se posunul o sekundu na konečné třetí místo před dalšího člena Etixxu Belgičana Pietera Serryho.

Vakoč v červnu v Žilině získal zlato na mistrovství republiky v závodu s hromadným startem a na Evropských hrách v Baku vybojoval bronz. Nyní se dočkal po dvou letech triumfu v etapovém závodu. "Těžko rozlišit, ale výš bych postavil asi tohle vítězství. Je to přece jen etapák," srovnával své úspěchy Vakoč pro Českou televizi.

"Posledních 40 kilometrů jsem se Bárty držel, několikrát to zkusil, ale nedal jsem mu ani metr a hlídal jsem si ho," pochvaloval si šampion Czech Cycling Tour, jehož v horkém počasí v sobotním závěru královské etapy trápily křeče. Dnes si šanci uhájit růžový dres vzít nenechal. "S počasím to ale bylo hrozně těžké," přiznal.

Bárta dojel na 25. místě ve stejném čase jako Vakoč. Jednu sekundu na něj stáhl hned při prvním prémiovém spurtu, kde mu větší bonus odepřeli jezdci Ettixu. O možnost získat další sekundy v závěru jej připravil defekt. "Musel jsem jet na jistotu, protože mi kolo v těch točkách dost plavalo. Nebýt toho defektu, tak bych byl v té první skupině v pohodě," litoval Bárta.

Štybara těšil závěrečný vavřín stejně jako splněný cíl: urvat pro Etixx celkové prvenství. "Je to úžasné, vyhráli jsme etapu a Petr dres lídra. Kluci nám to neudělali jednoduché, na okruzích se jelo ostré tempo, ale nebylo tolik nástupů, takže se nám to dobře kontrolovalo," pochvaloval si cyklista, jenž na nedávné Tour de France rovněž vybojoval etapové vítězství.

Pochválil i týmového parťáka. "Vakoč je ve výborné formě a dokázal, že umí mít chladnou hlavu a vyhrát i etapový závod," dodal Štybar.

Czech Cycling Tour - závěrečná 4. etapa Olomouc - Dolany (144,9 km)
1. Štybar (ČR/Etixx-Quick Step)3:30:07 hod.
2. Mühlberger (Rak./Bora-Argon)''
3. Schumacher (Něm./CCC Sprandi Polkowice)''
4. Kämna (Něm./Team Stölting)-1 s
5. Serry (Belg./Etixx-Quick Step)''
6. D'́Urbano (It./GM Cycling Team)-16
7. Vakoč (ČR/Etixx-Quick Step)''
...
13. Hník (ČR/Czech National)-17
17. Polnický (ČR/Whirlpool-Author)''
21. Schlegel (ČR/AWT Greenway)''
25. Bárta (ČR/Bora-Argon)-18
31. König (ČR/Czech National)-19
38. Bucháček (ČR/Whirlpool-Author)-7:18 min.
39. Hirt (ČR/CCC Sprandi Polkowice)''
40. Hošek (ČR/Whirlpool-Author)''
42. Hunal (ČR/Whirlpool-Author)-7:19
Konečné pořadí
1. Vakoč13:22:00 hod.
2. Bárta-5 s
3. Štybar-30
4. Serry-31
5. Cieslik (Pol./Whirlpool Author)-1:21
6. Schlegel-1:49
...
10. König-4:35
13. Hník-4:54
16. Polnický-5:17
26. Hirt-11:06
32. Bucháček-15:02
47. Hunal-21:43
64. Černý (ČR/CCC Sprandi Polkowice)-28:52
77. Hošek-35:30
79. Koudela (ČR/Czech National)-36:10

Reklama

Související témata: