Hlavní obsah

Po strachu o srdce sní Cink v zaslíbené Andoře o medaili

Radek MalinaSport.czPrávo

Děsivé chvíle prožil pouhých čtrnáct dnů před mistrovstvím světa Ondřej Cink, český reprezentant horských kol cross country. Při posledním závodě SP ve Val di Sole mu přístroj na měření tepu ukázal hodnotu 253! Čtyřiadvacetiletý rodák z Rokycan však příčinu problémů za pomocí lékařů odhalil a sní o medaili ze sobotního závodu na MS.

Foto: facebook Ondřeje Cinka

Ondřej Cink.

Článek
Fotogalerie

„Nevím, jestli mi sportester trošku nekecal, ale určitě jsem měl přes 220 tepů, což rozhodně není normální. Nemohl jsem ani šlapat, prostě nic. Všichni blízcí měli strach. A já pochopitelně taky," netají Cink, jak jej situace vyděsila.

Už pár desítek minut po závodě se ale cítil mnohem lépe. „Seděl jsem ve stanu a necítil se na kolaps. Ani jsem neměl mlhu před očima. Druhý den jsem pak šel v Kitzbühelu na podrobná vyšetření. Neměl jsem žádný problém. A hned další den začal s tréninkem," vypravuje Cink.

Specialista na srdce pak odhalil příčinu problému. „Před každým závodem jsem užíval jako doplněk magnesium s kaliem. Při všech závodech bylo horké počasí, ve Val di Sole nikoliv a v těle asi zůstalo více kalia, než mělo. Lékař říkal, že nejsem první případ, který měl problémy," popisuje Cink.

Pod novým koučem lepší výsledky

Během letošní sezóny nešlo o jediný stresový okamžik, jemuž čelil. „Musel jsem se odhodlat ke změně trenéra, což bylo psychicky hodně náročné. S novým koučem přišly výsledky a s druhou polovinou sezóny jsem byl moc spokojený," přemítá Cink.

V průběhu sezóny Milana Spěšného vyměnil za Němce Christopha Weisse. A po dvou letech se dočkal umístění na stupních vítězů v SP, když dojel třetí v Lenzerheide. Navíc slavil český titul. „Cítil jsem, že mi to nejezdí. I v týmu na mě kvůli změně trenéra tlačili. Šlo o krok správným směrem. Posunul mě nahoru. Trénink je jiný, více profesionální. Velkou část přípravy trávím v Rakousku. Dál to nechci rozebírat."

Do Andory dorazil Cink stoprocentně fit a řádně nažhavený. Právě na zdejší trati před dvěma lety slavil životní úspěch, když dojel druhý v závodě SP. „Mám krásné vzpomínky a mým snem je medaile. Vědomí dva roky starého umístění na stupních vítězů mi dodává sílu. Trať se sice trošku změnila, je více technika a obsahuje navíc jeden těžký sjezd, ale moc se mi líbí," vypravuje Cink.

Reklama