Hlavní obsah

Cítím se parádně. Už zase umím vyhrávat, lebedí si Kulhavý před světovým šampionátem

Radek MalinaSport.czPrávo

O víkendu jej čeká mistrovství světa v Andoře, majitel zlaté olympijské medaile z Londýna 2012 Jaroslav Kulhavý letošní sezónu už nyní hodnotí jako skvělou. Minulý rok se kvůli zraněním trápil. V předolympijské sezóně, kdy už řadu myšlenek směřoval právě k Riu, si chtěl spravit chuť. „A podařilo se to dokonale," lebedí si třicetiletý rodák z Ústí nad Orlicí.

Foto: Michal Červený

Olympijský šampión Jaroslav Kulhavý v duhovém dresu mistra světa.

Článek

V jakém rozpoložení jste před MS s ohledem na dosavadní průběh sezóny?

Byla perfektní. Cíle, které jsem si stanovil, se podařilo stoprocentně splnit. S výhledem na olympijské hry jsme v druhé polovině sezóny zkoušeli různé věci, jako třeba vysokohorskou přípravu. Zjistil jsem, že pro mě nebude přínosná. Hlavně jsem se však dokázal vrátit do absolutní špičky, což byl klíčový úkol. Abych do olympijské sezóny šel s vědomím, že mohu v Riu obhajovat zlato nebo minimálně bojovat o medaili.

Napravil jste tedy po loňské nevydařené sezóně pošramocené sebevědomí?

Přesně tak. Hlavně pro sebe jsem potřeboval dobré výsledky. Minulý rok jsem se po zranění do špičky nedostal. Byl jsem kolem pátého šestého místa, o první příčku jsem nejezdil. Letos se vše vrátilo zpátky. Na olympijský rok jsem dobře připravený. Dokázal jsem si, že umím vyhrávat.

Vyhrál jste závody v Novém Městě či Lenzerheide, byl třetí v Albstadtu. Blížil se některý z podniků SP ideálnímu výkonu, který byste si přál pro olympijský závod?

První tři závody byly určitě super, pak i Val di Sole, kde jsem dojel čtvrtý a potvrdil celkově třetí příčku ve svěťáku. Ale se vybírat jeden nejlepší. Hodně dobře jsem se cítil hned v úvodním podniku seriálu v Novém Městě na Moravě, jemuž jsem dával velký význam.

Minulý rok jste se potýkal se zraněním, letošní sezóna byla ve znamení návratu. Lze předpokládat, že forma půjde v roce zlaté obhajoby ještě nahoru?

Doufám, že ano. Chyběl mi jeden tréninkový blok po závodě světového poháru v Lenzerheide, kdy jsem absolvoval vysokohorský pobyt, který se neosvědčil. Následně výkony při svěťáku v USA nebyly odpovídající.

Proč vám vysokohorské soustředění nesedí? Souvisí to s dlouhodobými potížemi s astmatem nebo jde jen o pocitovou záležitost?

Do výšky se jezdí, aby došlo ke zlepšení krevních hodnot a celkově šla výkonnost nahoru. U mě sice hodnoty nahoru šly, jenže v třech tisících metrech se skoro netrénuje nebo jen v minimální zátěži. A já jsem zrovna typ, který potřebuje hodně trénovat. Vlastně se celou sezónu, když mám být v top formě, pohybuji na hranici přetrénování. Nemohu být někde a jen odpočívat. Nejsem typ, který by formu vyležel. Potřebuji být v zápřahu. Čtyři dny bez tréninku mi spíše ubraly. Neprospěl mi ani dvou či třítýdenní pobyt ve vysoké nadmořské výšce. Závěr pro olympijskou sezónu je tedy jasný.

Vysoko nad mořem je i trať sobotního závodu MS cross country. S jakými ambicemi na start šampionátu nastoupíte?

Raději nic neočekávám. Uvidím, jak mi vše sedne. Kdyby se jelo v nízké nadmořské výšce, bral bych mistrovství jako jeden z vrcholů sezóny. Ale závod je dva tisíce metrů vysoko. I proto jsem si už před začátkem sezóny řekl, že se budu koncentrovat na světový pohár. Vždy jsem spokojený jedině s vítězstvím. Člověk jezdí, aby vyhrával. Ale tentokrát vážně neumím říct, co bude úspěchem. Bez ohledu na výsledek však budu sezónu hodnotit jako úspěšnou.

I kvůli vysoké nadmořské výšce dějiště šampionátu jste ve srovnání s drtivou většinou závodníků zůstal až do středy doma?

Ano. Většina kluků čela závodního pole byla ve vysokohorském prostředí hodně času a budou aklimatizovaní. Já zvolil opačný model. Budu bydlet necelých tisíc metrů nad mořem, vysoko nad mořem tedy strávím jen minimum času. Než tělo pozná, co se děje, nestačí snad reagovat.

Sezónu jste začal už v únoru při závodech na Kypru. Nejste už příliš unavený?

Je to dlouhé. Absolvoval jsem Cape Epic, který člověka vyčerpá psychicky i fyzicky. Abych byl upřímný, už počítám každý den do konce sezóny. Těším se na odpočinek.

Hned po šampionátu v Andoře si tedy dopřejete dovolenou? Nebo vás čekají ještě povinnosti?

Mistrovství světa bude poslední větší závod. Pak pojedu v Čeladné, dvakrát také Kolo pro život. Ale ještě nevím, zda budu závodit nebo si trať jen projedu jako účastník. Druhý víkend v říjnu pak absolvuji testovací závod v Riu. Bude důležitý nikoliv kvůli výsledku, ale je třeba viděl trať, kde se bude bojovat o medaili. Následně dojde na odpočinek s největší pravděpodobností v USA, přičemž bych ale tamní pobyt spojil i s přípravou.

Když jste zmínil osmidenní Cape Epic v Jihoafrické republice, je pravděpodobné, že závod absolvujete i v olympijském roce?

Vše je v jednání. Ale je to komplikované, protože můj parťák Chris Sauser skončil. Nemám partnera, s nímž bych jel na vítězství. Závod by představoval super trénink, jenže je tam velké riziko nemoci a pádu, což by se mi v úvodu sezóny moc nehodilo. Program přípravy směrem k olympiádě už mám daný, nebudu se pouštět do žádných experimentů. Ladit budeme už jen drobnosti.

Reklama