Hlavní obsah

Kulhavý má nástupce, Cink vybojoval na MS horských kol bronz!

Vallnord
Aktualizováno

Český reprezentant na horských kolech Ondřej Cink dosáhl na životní úspěch! Na mistrovství světa ve Vallnordu v Andoře skončil v olympijské disciplíně cross country na třetím místě! Zlato vybojoval loni druhý Švýcar Nino Schurter. Olympijský šampión Jaroslav Kulhavý závod již na začátku vzdal. V ženském závodě dominovala všestranná Pauline Ferrandová-Prévotová.

Foto: Profimedia.cz

Český biker Ondřej Cink

Článek

Čtyřiadvacetiletý Cink měl povedený start a velmi záhy převzal v závodě prapor českých barev po Kulhavém, jenž se ho zúčastnil pouze úvodních pár minut. Podmínky závodu, který se jel ve vysoké nadmořské výšce, s níž Kulhavý mívá problémy, mu nesedly. Poté, co absolvoval výjezd na první kopec, slezl z kola a trať opustil.

Cink se naproti tomu pohyboval v čele spolu se Schurterem, těsně za nimi jel Absalon. Právě hlavní favorité Schurter s Absalonem poté převzali otěže a Cink začal ztrácet. Dvanáctý muž loňského šampionátu a čtrnáctý z olympijského závodu v Londýně se však přesto držel nedaleko za vedoucí dvojicí.

Nakonec Cink vydržel třetí až do cíle, což pro mistra světa do 23 let z roku 2012 znamenalo životní úspěch a pro českou cyklistiku první medaili v této kategorii od roku 2011, kdy se stal Kulhavý mistrem světa. Cink dojel do cíle se ztrátou minuty a čtvrt na Schurtera, na čtvrtého Manuela Fumice z Německa najel sedm vteřin.

Švýcarovi se dařilo v technických pasážích

Schurter s Absalonem si to podle očekávání rozdali o zlato, Schurter však lépe zvládal technické pasáže a nakonec v pátém z šesti okruhů velkému soupeři ujel. Po letech 2009, 2012 a 2013 si tak vyjel čtvrtý světový titul a završil skvělou sezonu, v níž opanoval Světový pohár i například Evropské hry v Baku.

"Byl to těžký závod, zejména kvůli té nadmořské výšce, v níž se hůř dýchá. Snažil jsem se ale jet svým tempem bez ohledu na ostatní a dařilo se mi oproti Julienovi lépe ve sjezdech. V pátém kole jsem zaútočil a vyšlo to," pochvaloval si Schurter v televizním rozhovoru. "Jsem hrozně šťastný za tohle vítězství. Byl to pro mě fantastický rok a jsem vážně moc rád, že mi tahle sezóna takhle vyšla," dodal.

Z českého kvarteta už kromě Cinka dokončil závod pouze třiatřicátý Nesvadba, Jan Škarnitzl stejně jako Kulhavý vzdal.

Mezi ženami dominovala Ferrandová-Prévotová

Na velmi náročné trati v lyžařském středisku Vallnord se po prvním kole neobvykle dlouhého závodu oddělilo kvarteto Jana Bělomojnová, Catharine Pendrelová, Maja Wloszczowská a právě Ferrandová-Prévotová, která se však záhy začala ostatním vzdalovat a sólo dotáhla do zlatého konce. Na druhou příčku se dokázala během závodu prodrat Ruska Kalentěvová a obhájila loňské stříbro. Třetí dojela Ukrajinka Bělomojnová, na Kanaďanku Pendrelovou zbyla při obhajobě prvenství až pátá příčka.

Ferrandová-Prévotová měla v cíli k dobru 58 vteřin a z Pyrenejí si odveze dvě zlaté medaile, neboť byla ve středu i členkou vítězné štafety Francie. "Dala jsem do toho naprosto všechno. Na té klouzavé trati a v této nadmořské výšce to bylo opravdu hodně náročné. Je to pro mě obrovský úspěch, moc jsem chtěla vyhrát," uvedla v televizním rozhovoru talentovaná Francouzka.

Češkám se od začátku příliš nevedlo. Lépe umístěná Štěpánová dojela do cíle s propastnou ztrátou na vítězku téměř 17 a půl minuty, Huříkovou rozhodčí zastavili, ve výsledkové listině má manko jednoho kola.

Ve 14:30 vyjeli na trať muži s českou čtveřicí Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink, Jan Škarnitzl a Jan Nesvadba.

Mistrovství světa horských kol ve Vallnordu (Andorrra) - cross country:
Muži:
1. Schurter (Švýc.) 1:29:22
2. Absalon (Fr.) -10
3. Cink (ČR) -1:15
4. Fumic (Něm.) -1:22
5. M. Flückiger (Švýc.) -2:08
6. Marotte (Fr.) -2:25
7. Näf -3:13
8. Vogel (oba Švýc.) -3:14
9. Drechou (Fr.) -3:48
10. Van Hoovels (Belg.) -3:54
...
33. Nesvadba -8:20
Kulhavý, Škarnitzl (všichni ČR) nedojeli
Ženy:
1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 1:52:44
2. Kalentěvová (Rus.) -58
3. Bělomojnová (Ukr.) -1:36
4. Dahleová-Flesjaaová (Nor.)
5. Pendrelová (Kan.) obě -2:15
6. Wloszczowská (Pol.) -2:52
...
37. Štěpánová -17:29
45. Huříková (obě ČR) -1 kolo

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články