Hlavní obsah

Astana byla kvůli Boomově startu na Tour vyloučena z MPCC

Stáj Astana byla kvůli kontroverzi na Tour de France vyloučena z Hnutí pro důvěryhodnou cyklistiku MPCC. Doplatila na to, že nerespektovala pravidla MPCC, byť jsou dobrovolná. Na červencové Tour je porušila v případě nizozemského jezdce Larse Booma, který měl v krvi nízkou hodnotu kortizolu, a proto se neměl postavit na start Tour.

Foto: Astana cycling team

Cyklisté týmu Astana. Archivní foto.

Článek

Astana však Booma do sestavy na úvodní časovku v Utrechtu zařadila, protože nechtěla přijít o jednoho z pomocníků svého lídra Vicenza Nibaliho. A náhradníka už nestihla nasadit. "Podle článku 9 má v takovém případě jezdec nejméně osm dnů zákaz závodění z důvodu ochrany jeho zdraví," uvedli představitelé MPCC v prohlášení poté, co v pátek o vyloučení Astany ze svých řad rozhodli.

Kazašský tým měl v poslední době několik dopingových kauz svých jezdců a hrozilo mu, že přijde o licenci elitní kategorie WorldTour. Jeho dres obléká i současný lídr Vuelty Fabio Aru.

Hnutí pro důvěryhodnou cyklistiku vzniklo v létě 2007, jeho členy je i devět ze 17 elitních týmů (ProTeams) a má přísnější dopingová pravidla než cyklistická unie UCI nebo Světová antidopingová agentura WADA. Podle UCI mohl Boom do Tour navzdory nízké hodnotě kortizolu odstartovat.

Reklama