Hlavní obsah

Můj velký cíl, kterému jsem dal všechno, řekl Cink k bronzu z MS

Biker Ondřej Cink bronzem ze závodu světového šampionátu v Andoře potvrdil svou příslušnost ke světové špičce. Dvojnásobný mistr republiky se na dnešní souboj o medaile dlouhodobě připravoval s touhou po cenném kovu a díky skvělému výkonu se i dočkal, když před ním dojeli pouze velikáni cross country Julien Absalon a vítězný Nino Schurter.

Foto: facebook Ondřeje Cinka

Ondřej Cink může být spokojený, z Andory přiveze bronzovou medaili.

Článek

Čtyřiadvacetiletý závodník netajil, že bronz vydřel v obrovsky těžkém závodě. "Byl to ale můj velký cíl, soustředil jsem se na něj od poloviny sezony a dal jsem tomu všechno. Byl jsem na spoustě soustředění ve velké výšce s cílem mít tady tu medaili. A jsem rád, že jsem to dokázal," radoval se Cink, z minulosti mistr světa i Evropy kategorie do 23 let.

Ačkoli musel být stále ve střehu a soustředěný, neboť za ním jedoucí Němec Manuel Fumic nebyl daleko, při posledním výjezdu už se jeho tělem rozlila velká euforie. "Všichni fandili, ten kotel tam byl výborný a prostě jsem jel nadoraz. Snažil jsem se neotáčet a naštěstí to vyšlo," popsal pocity v závěru životního závodu.

Zatímco česká jednička Jaroslav Kulhavý, jenž dnes velmi brzy vzdal, má ve vyšší nadmořské výšce potíže, Cinkovi evidentně svědčí. Právě ve Vallnordu zazářil už před dvěma lety, když dojel v závodě Světového poháru druhý a proháněl vítězného Schurtera.

Cink se cítil dobře v kopcích

"Nedělá mi problémy, já se v ní cítím dobře. Vůbec jsem nepociťoval problém, naopak jsem se cítil velmi dobře v kopcích. Akorát byla trať poznamenaná deštěm, klouzalo to a tam jsem ztrácel," přiznal Cink.

Nebýt častých potíží na kořenech, dokázal by podle svého odhadu vydržet i s Absalonem a Schurterem. "Bylo pak hrozně těžké je dojíždět, to bych musel být o dost lepší než oni a to určitě nejsem. Ale s výkonem jsem velice spokojený, medaili mám a to byl můj cíl," pochvaloval si.

Věří, že ještě přijde jeho čas a s ním i šance zabojovat o zlato. "V polovině sezony jsem vyměnil trenéra, to byl velký skok a nevěděl jsem, co přesně od toho čekat," připomněl Cink, jehož místo Milana Spěšného vede Němec Christof Weiss.

Cíl: dopracovat se na úroveň Schurtera a Absolona

"Už se těším na nový trénink. Budu absolvovat úplně jinak zimní přípravu a doufám, že budu růst. Ta změna nebyla vůbec jednoduchá, Milan mě dostal tam, kde jsem, a byl jsem za to rád, ale potřeboval jsem další skok výš. Jsem stále ještě mladý, Schurter s Absalonem jsou o dost zkušenější než já a jsou silní, ale já se na jejich úroveň snad časem dopracuju," řekl Cink.

K největším postavám cross country současnosti patří kromě Schurtera s Absalonem i Kulhavý. A právě Cink je označován za jeho nástupce. "To se určitě hezky poslouchá. Ale já doufám, že Jarda ještě na špici zůstane. V této sezóně ukázal, že tam patří, vrátil se. Akorát mu prostě nesedla ta výška, jinak výkonnostně je na tom stále velice dobře," zdůraznil Cink.

Ve zbytku sezony ho čekají některé týmové akce, ale také cesta do dějiště olympiády. "Pojedeme do Ria na testovací závod a pak si dám volno," nastínil Cink, jenž bude příští rok usilovat o vylepšení 14. příčky z Londýna 2012.

Reklama