Hlavní obsah

Je to šikana, hudroval trenér trojnásobné zlaté olympijské šampiónky nad kontrolou před odletem

Praha

Mrzuté čtvrteční ráno prožila Martina Sáblíková, česká rychlobruslařská hvězda. Jen pár hodin před odletem do USA na cyklistické mistrovství světa, kde bude majitelka třech zlatých medailí ze zimních olympijských her usilovat o místenku pro olympijské hry v časovce pro Rio 2016, přepadli dopingoví komisaři.

Foto: Facebook

Martina Sáblíková tvrdě trénuje.

Článek

„Už poněkolikáté přijeli Martinu kontrolovat v den odjezdu. Šéf komise pan Chlumský dobře znal program, který Martina má. V časovém plánu, jenž musí odevzdávat v rámci antidopingového programu je vše uvedené. Je to absolutní šikana," rozčiloval se Petr Novák, trenér osmadvacetileté závodnice.

„Spala jsem asi tři a půl hodiny, jak jsem byla nervózní, jestli mám všechno potřebné na cestu do Ameriky zabalené. Měli jsme bagáž, kola, náhradní věci ke kolu. Abychom vše v klidu zvládli, měli jsme vyrážet patnáct minut po sedmé směr Praha," líčila samotná Sáblíková.

Jenže dvacet minut před sedmou za dveřmi bytu účastnice třech zimních olympijských her ve Ždáru nad Sázavou zvonili dopingoví komisaři. A Sáblíková nabrala pětasedmdesát minut zpoždění. „Nemám s odevzdáváním vzorků problém. Nemám co skrývat. Normálně by mi kontrola nevadila, ale s ohledem na odlet byla návštěva komisařů nepříjemná. Překvapuje mě, že jsem byla pět dnů doma a komisaři dorazí v poslední den prakticky pár minut před odjezdem," kroutila hlavou Sáblíková. „A je faktem, že podobný postup čeští komisaři nezvolili poprvé," posteskla si.

Aby si zajistila premiérovou nominaci na letní olympijské hry, musí v časovce dojet v redukovaném pořadí do desáté pozice, respektive před ní mohou skončit závodnice z devíti různých zemí. Ostrý start ji čeká až 22. září, jenže Sáblíková nechce nic podcenit, a proto se za oceán vydala s tak výrazným předstihem.

„Časovka začne ve dvě hodiny odpoledne tamního času, tedy v osm večer našeho. V takovém čase bych doma nejela ani na trénink a mně dělají posuny docela problémy. Chci mít dostatek prostoru na aklimatizaci. Většinou mám sedmý až desátý den krizi, tudíž se jí chci vyhnout při šampionátu," vysvětlovala Sáblíková, než nabrala směr USA.

O letní olympijské hry usilovala marně už před čtyřmi lety. „Letos mám určitě větší šanci. Najela jsem od května pět a půl tisíce kilometrů na kole, polovinu z toho na speciálu pro časovku. Jde asi o moji poslední šanci vybojovat si místo na letních hrách, tudíž jsem řádně motivovaná. Na druhou stranu se zbytečně nestresuji. Sportem číslo jedna je pořád rychlobruslení, kde už jsem něco dokázala a mám se tudíž kam vrátit. Ale případný nezdar by byl pochopitelně velkým zklamáním," říkala Sáblíková.

Reklama

Související témata: