Hlavní obsah

Dumoulin na kostkách mírně navýšil vedení při Vueltě

Ávila

V 19. etapě cyklistické Vuelty zvítězil Francouz Alexis Gougeard, který ujel ze skupiny uprchlíků. Dvaadvacetiletý jezdec vybojoval životní úspěch s náskokem 40 sekund před Portugalcem Nelsonem Oliveirou. Hlavní favorité přijeli do cíle v Ávile s velkou ztrátou více než 16 minut. V závěrečných kilometrech na kostkách zaútočil vedoucí muž závodu Nizozemec Tom Dumoulin a mírně navýšil svůj náskok. Na svého nejbližšího pronásledovatele Itala Fabia Arua najel tři sekundy a celkově před ním vede o šest sekund.

Foto: Joseba Etxaburu, Reuters

Tom Dumoulin z Nizozemska při časovce na Vueltě.

Článek

"Snažil jsem se získat pár sekund navíc. Cítím se výborně. Byl jsem pod tlakem, protože všichni na mě chtěli útočit, ale zvládl jsem to," řekl Dumoulin, jenž se v úvodu etapy připletl do kolize, v níž byl i Aru.

Pořadím na předních místech ještě může zamíchat sobotní předposlední etapa dlouhá 175,8 kilometru, na které jsou čtyři stoupání první kategorie. Závod skončí nedělním dojezdem v Madridu.

Čtyřiadvacetiletý Dumoulin, jenž se oblékl do červeného trikotu po středeční časovce a bojuje překvapivě o první triumf na Grand Tour, počítá v sobotu s dalšími útoky Arua a jeho stáje Astana. "Zítra to bude hodně zajímavé a může se stát leccos. Mojí taktikou bude držet se Arua, musíme se ještě poradit s týmem, jestli zvládneme něco víc. Ale můj tým je lepší, než si mnozí myslí a věřím, že to dokážeme," uvedl člen stáje Giant-Alpecin.

Cyklistický závod Vuelta - 19. etapa Medina del Campo - Ávila (185,8 km):
1. Gougeard (Fr./AG2R) 4:19:20
2. Oliveira (Portug./Lampre) -40
3. Monfort (Belg./Lotto)
4. Amador (Kost./Movistar)
5. Machado (Portug./Kaťuša)
6. Moinard (Fr./BMC) všichni -44
7. Duarte (Kol./Colombia) -53
8. Arroyo (Šp./Caja Rural) -1:03
9. Knees (Něm./Sky)
10. Ventoso (Šp./Movistar) oba -1:17
Průběžné pořadí:
1. Dumoulin (Niz./Giant) 78:20:51
2. Aru (It./Astana) -6
3. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -1:24
4. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -2:31
5. Quintana (Kol./Movistar) -3:02
6. Valverde (Šp./Movistar) -3:24
7. Chaves (Kol./Orica) -3:39
8. Moreno (Šp./Kaťuša) -3:46
9. Nieve (Šp./Sky) -4:19
10. Meintjes (JAR/MTN) -7:00

Reklama

Související témata: