Hlavní obsah

Cyklista Hruška bude jezdit za španělskou stáj 3 Molinos Resort

PRAHA

Český profesionální cyklista Jan Hruška bude v příštím roce závodit za nově vzniklou španělskou stáj 3 Molinos Resort. S týmem, v němž by měl plnit roli lídra, podepsal třicetiletý jezdec roční kontrakt. Hruška to v úterýřekl na tiskové konferenci v Praze.

Foto: ARCHIV

Jan Hruška na archivním snímku

Článek

Ve Španělsku jezdí Hruška už od roku 2000. Nejdříve působil v týmu Vitalicio Seguros, pak v ONCE a poslední dva roky v její nástupnické stáji Liberty Seguros, zařazené v nejvyšší kategorii ProTour. Letos byl jediným českým cyklistou, který v sérii ProTour získal body, povedlo se mu to v závodu Kolem Polska.

"Byli jsme ve stáji dva Češi René Andrle a já, každý v celkem jiném postavení," řekl Hruška. "René se rozhodl v příští sezoně vrátit domů. Já jsem věděl, že mi smlouva končí, ale nechtěl jsem být tím, kdo manažerovi nevděčně prchne jinam první," vysvětlil Hruška, proč nakonec podepsal smlouvu s týmem, který není mezi vybranými celky ProTour.

Velkolepý projekt ztroskotal na penězích

Naznačil, že měl namířeno do nástupnické stáje týmu Fassa Bortolo, velkolepý projekt ale před několika týdny ztroskotal na penězích. "Trh cyklistů je v neobyčejném pohybu, ruší se plno týmů. Pouhý slib sponzora ještě neznamená jistotu, že stáji peníze přijdou," řekl Hruška. Blízko měl údajně i k angažmá v týmu Saulnier Duval, tam ale na poslední chvíli dostal přednost slavný Ital Gilberto Simoni.

Český cyklista prohlásil, že ho napadly i myšlenky na ukončení kariéry. "Jak přibývalo dnů v listopadu a já se nemohl dočkat jasného slova manažera, tak se soupisky týmů pro sezonu 2006 rychle naplnily. Musel jsem si položit otázku, zda skončit se závodní cyklistikou, pokračovat doma, nebo ještě v zahraničí," řekl Hruška.

Nakonec znovu zvolil cizinu, protože stále touží po velkých závodech. "Ještě pořád se cítím závodníkem, jsem zdravý a mám chuť. Myslím si, že mám i natrénováno tolik, abych mohl být ještě lepší," uvedl Hruška. Přesto mu je líto, že nebude jezdit v týmu ProTour. "Chtěl jsem aspoň do takového, který by měl v programu co nejvíc startů v ProTour. Proto nakonec zůstávám ve Španělsku," řekl. Manažer mu slíbil angažmá v nové stáji se silným sponzorem a ambicemi do dvou let se do seriálu ProTour dostat.

Chce zůstat na očích

V roce 2006 by se Hruškův celek měl objevit i na Vueltě, český cyklista má zaujmout pozici lídra. "Myslím, že v některých závodech budu spolupracovat především se znamenitým Španělem Santosem Gonzálezem, který v roce 2000 skončil celkově čtvrtý na Vueltě a přestupuje ze švýcarské stáje Phonak," uvedl Hruška.

Důležité pro něj při rozhodování bylo, aby zůstal na očích; to podle něho angažmá ve Španělsku splnilo. "Rozhodně jsem nechtěl jezdit v celku, který by měl za vrchol závody, které jsem považoval dosud za trest. Kdybych odešel někam do Německa, tak bych nejel Tour, Giro, ale ani Vueltu," řekl. Závody si bude vybírat sám a vsadí zejména na ty, v nichž budou hrát důležitou roli časovky.

Hruška nepochybuje, že v nižší kategorii Continental Team bude celek 3 Molinos Resort silnou stájí. "Chci se vrátit do ProTour, ještě v jejích závodech něco dokázat," dodal Hruška, který byl dnes v Praze oceněn i za prvenství v celoročním žebříčku Top Ten časopisu peloton.

Reklama