Hlavní obsah

Sáblíková to dokázala! Na MS v cyklistice si vyjela účast na olympiádě v Riu

Richmond
Aktualizováno

Sen Martiny Sáblíkové o olympijském Riu je skutečností. Na cyklistickém mistrovství světa v USA skončila v časovce dvanáctá, což stačilo k vyjetí místenky na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Foto: Tim De Waele/Omega Pharma-Quick Step

Martina Sáblíková bude startovat také na letních olympijských hrách.

Článek

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení se upnula ke kolu, aby si splnila přání startovat na hrách i v létě jako třetí Česka v historii po Neumannové a Nash. Zatímco Neumannová a Nash (za svobodna Hanušová) kombinovaly běh na lyžích a horská kola, Sábliková se zaměřila vedle rychlobruslení na silniční cyklistiku.

K zajištění cesty do Ria potřebovala Sáblíková skončit do desátého místa redukovaného pořadí, protože pod pěti kruhy smí proti chronometru reprezentovat každý stát jen jedna žena.

Před Sáblíkovou skončily cyklistky jen osmi zemí a po dvanácti letech se tak nějaká česká žena vrátí do cyklistických soutěží pod olympijskými kruhy. Sáblíková jela daleko dřív než největší favoritky a musela téměř hodinu v cíli čekat, jestli její výsledek bude na Rio stačit. Nakonec si mohla spokojeně oddechnout, zvládla to a zopakovala umístění z loňského MS.

Své předsevzetí jsem splnila, těšilo Sáblíkovou

Sáblíkovou může těšit i každoroční snižování ztráty na vítězku časovky. Ve Valkenburgu 2012 to byly téměř dvě minuty, loni v Ponferradě 1:25 a letos ubrala další čtyři sekundy.

"Děkuji vám chlapci, uvidíme se v Riu," napsala Martina Sáblíková sotva půl hodiny po závodě na svůj facebookový profil k fotce, kde se s trenérem Petrem Novákem a svými cyklistickým konzultantem Rene Andrlem raduje z olympijské jistoty. "Slíbila jsem, že na trati udělám vše pro letenku do Ria a to jsem do puntíku splnila," doplnila Sáblíková.

Zlato s nejtěsnějším náskokem v historii brala třicetiletá dánská rodačka Villumsenová, která před pěti lety po neshodách s domácím svazem požádala o občanství Nového Zélandu. Obhájkyně titulu Němka Brennauerová mohutným finišem zachránila alespoň bronz. Špička byla neuvěřitelně vyrovnaná, pět nejlepších se srovnalo do dvaceti vteřin.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA):
Časovka jednotlivců:
Ženy (30 km):
1. Villumsenová (N. Zél.) 40:30
2. Van der Breggenová (Niz.) -3
3. Brennauerová (Něm.) -5
4. Garfootová (Austr.) -9
5. Armstrongová -21
6. Stevensová (obě USA) -27
7. Van Dijková (Niz.) -54
8. Amjaljusiková (Běl.) -1:06
9. Duycková (Belg.)
10. Worracková (Něm.) obě -1:19
...
12. Sáblíková (ČR) -1:22
Junioři (30 km):
1. Appelt (Něm.) 37:45
2. Costa -17
3. McNulty (oba USA) -1:00
...
29. Otruba (ČR) -3:05

Reklama

Související témata: