Hlavní obsah

Měla jsem hrozný strach, že to nedopadne! přiznala Sáblíková. Co si dopřeje za odměnu?

Richmond

Povedlo se! Velkou úlevu pocítila Martina Sáblíková poté, co si v úterní časovce na mistrovství světa v silniční cyklistice splnila dlouhodobý sen a zajistila si účast na letní olympiádě příští rok v Rio de Janeiru. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení již dříve uvedla, že šlo pravděpodobně o poslední pokus okusit také atmosféru letních her.

Foto: Facebook

Martina Sáblíková

Článek

"Byla to obrovská úleva. Měla jsem v jednu chvíli opravdu hrozný strach, že to nedopadne. Když mě v cíli předjela o pár setin Ruska Antošinová, říkala jsem si, že jestli tímhle o Rio přijdu, tak se snad zblázním. Naštěstí všechno dobře dopadlo," komentovala Sáblíková na svých webových stránkách porážku s jedenáctou Ruskou o pouhých 58 setin vteřiny.

V časovce skončila dvanáctá, ale vešla se jako devátá do desítky redukovaného pořadí zemí pro Rio, neboť před ní bylo kromě jiných po dvou závodnicích z Nizozemska, Německa a USA.

Do cíle dojela průběžně čtvrtá, jenže dobře věděla, že řada soupeřek je ještě na trati a mezi nimi i ty s nadějemi na medaile. A začalo dlouhé čekání. "Moc přehled jsem neměla. Chvilku jsem seděla, abych se dala dohromady, a když jsem pak zapnula on-line přenos, nedávali tam průběžné pořadí. Začali jsme počítat. Jakmile projela cílem poslední, zažila jsem velkou úlevu," prohlásila.

Zároveň se dostavila i ohromná radost. Rio už by jí jakožto suverénně nejlepší české silničářce posledních let nemělo uniknout. "Zase jsem si na sebe naložila trošku víc," smála se Sáblíková. "Ale jsem strašně ráda, že jsem to dokázala. Je to splnění dalšího snu. Hrozně jsem si přála dostat se i na letní olympiádu. Mám ohromnou radost," uvedla osmadvacetiletá svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Fanoušci jí dodali sílu

Ostřílenou bojovnici z ledových oválů prý přepadla před startem velká nervozita. Sílu jí však dodal pohled na fanoušky s českými vlajkami, kteří se objevili u startu. "To mě ještě víc nakoplo. Mám radost, že jsem to dokázala. Nejen kvůli sobě, trenérovi a všem, co nám pomáhali, ale i kvůli fanouškům, kteří to určitě strašně prožívali. Bylo to velké drama a moc mě těší, že jsem jim udělala radost," prohlásila Sáblíková.

Cíl v podobě místenky v Riu se podařilo naplnit i přesto, že některé zatáčky neprojela ideálně. "Rezervy tam byly. Někdy jsem možná víc brzdila, ještě to nedokážu pořádně odhadnout. Určitě je co zlepšovat," uvedla Sáblíková, podle níž šlo patrně o nejtěžší časovku, kterou kdy absolvovala.

Zejména kvůli větru, který se hodně točil. "Podobné to bylo letos v Lublani, kde jsem jela posledních deset kilometrů proti větru, ale tady to bylo ještě horší. Když jsem jela na tom mostě, měla jsem tam naloženo a přišlo mi, že se snad zastavím," popsala Sáblíková.

Zatím neví, zda a případně jak moc s ohledem na Rio pozmění své plány v rychlobruslení, jež pro ni zůstává sportem číslo jedna. "Budeme to s Petrem řešit v následujících dnech, ale do mistrovství světa určitě sezónu pojedeme. Bavili jsme se však o tom, že budu na soustředěních víc jezdit na kole," nastínila Sáblíková.

Zcela jasno měla v tom, jakou odměnu si za svůj výkon a kýžený výsledek dopřeje. "Dám si určitě pořádného burgera. Slíbila jsem si ho už před týdnem, ať to dopadne jakkoliv. Ale teď bude chutnat daleko víc," uvedla Sáblíková.

Reklama