Hlavní obsah

Bárta napodobil Sáblíkovou a v časovce vyjel Rio! Zlato bere Bělorus Kirijenka

Richmond/Praha
Aktualizováno

Česko bude mít příští rok v Riu zastoupení v olympijské časovce i v kategorii mužů. Zasloužil se o to Jan Bárta jedenáctým místem na cyklistickém MS v americkém Richmondu. V redukovaném pořadí pro OH totiž byl devátý, podobně jako Martina Sáblíková o den dřív. Historické zlato pro Bělorusko bral 34letý vítěz Vasil Kirijenka.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Jan Bárta.

Článek

Na prvním mezičase po 16 km byl Bárta senzačně třetí, patnáct sekund za později vítězným Kirijenkou a jen čtyři za Němcem Martinem, který na startu platil za největšího favorita. Pak ale začal český cyklista trochu ztrácet a v polovině trati figuroval na 7. příčce, když se před něj dostali navíc i Ital Malori, Australan Dennis, Francouz Coppel a Španěl Castroviejo.

Kirijenka byl v tom okamžiku odskočený o téměř půl minuty, závodníci mezi druhým a sedmým místem však byli srovnání do dvaceti sekund. Dennise vzápětí ze hry o medaile vyřadil defekt, po němž musel měnit celé kolo. Bárta přes veškerou snahu nebyl schopný udržet své počáteční tempo a bylo jasné, že bude bojovat o umístění někde na hraně elitní desítky.

Poslední mezičas jedenáct kilometrů před cílem naznačoval, že Kirijenka to myslí s útokem na zlato hodně vážně, i k němu se trochu nečekaně přiblížili Malori s Coppelem a teprve pak následovali Martin a Dumoulin, další elitní časovkář, jenž kraloval boji proti chronometru nedávno na Vueltě. Bártovi v ten okamžik ještě patřilo deváté místo, ale v závěru viditelně neměl, kde brát a nakonec z toho byla jedenáctá příčka v cíli.

Kirijenka, jenž vyhrál i dlouhou časovku na Giru a ovládl také Evropské hry, nakonec s převahou devíti vteřin uhájil titul. Malori se zasloužil o to, že po 21 letech získali Italové časovkářskou medaili a Francouz Coppel se udržel na bronzu, necelé tři vteřiny před mohutně finišujícím Castroviejem. Martin, jenž snil o čtvrté zlaté medaili, se musel smířit až se sedmou příčkou.

Titul zůstává ve stáji Sky, jen ho od nepřítomného obhájce prvenství Brita Wigginse symbolicky převzal 34letý Kirijenka. „Měl jsem v závěru dobré informace o tom, jak se můj náskok v čele zmenšuje, a chvílemi jsem už moc nevěřil, že bych mohl na zlato skutečně dosáhnout. Posledních pět kilometrů jsem ze sebe vyždímal víc než maximum," tvrdil vítězný Bělorus, jenž měl dosud jedinou medaili z individuální časovky na MS, když v roce 2012 bral bronz v nizozemském Valkenburgu. Loni i předloni dojel těsně pod stupni vítězů čtvrtý.

MS v cyklistice - časovka mužů (53 km):
1. Kirijenka (Běl.) 1:02:29,45
2. Malori (It.) +9,08
3. Coppel (Fr.) +26,62
4. Castroviejo (Šp.) +29,36
5. Dumoulin (Niz.) +1:01,51
6. Dennis (Austr.) +1:07,96
7. Martin (Něm.) +1:16,73
8. Bodnar (Pol.) +1:17,33
11. Bárta +1:34,04
53. Vakoč (oba ČR) +5:01,26

Reklama

Související témata: