Hlavní obsah

Silniční závod na MS v Richmondu vyhrála Britka Armitsteadová

RIchmond
Aktualizováno

Mistryní světa ze silničního závodu s hromadným startem na šampionátu v Richmondu se stala Britka Elizabeth Armitsteadová. Stříbro získala Anna van der Breggenová z Nizozemska, třetí finišovala ve spurtu devítičlenné skupiny domácí Američanka Megan Guarnierová. Jediná Češka na startu Zuzana Neckářová nedojela.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Elizabeth Armitsteadová z Velké Británie (vlevo) vyhrála silniční závod žen na mistrovství světa v Richmondu.

Článek

Přes několik pokusů o úniky v průběhu celkem osmi okruhů o celkové délce téměř 130 kilometrů se celý závod rozhodoval až v samém závěru. Čtyři kilometry před cílem byla dostižena skupinka devíti uprchlic a ke slovu se dostaly hlavní favoritky.

V hodně těsném spurtu předčila Armitsteadová Van der Breggenovou a zajistila Británii zlato po sedmi letech. V italském Varese triumfovala v roce 2008 Nicole Cooková.

"Trošku se mi z toho všeho motá hlava, co se tady stalo v posledních chvílích. Ten duhový trikot je splněným snem. Dala jsem do toho úplně všechno, ani jsem neměla sílu pořádně slavit. Vedla jsem už na tom závěrečném stoupání a myslela jsem si, že se kolem mě ostatní proženou, ale nakonec se to podařilo a já jsem hrozně šťastná," uvedla v televizním rozhovoru šestadvacetiletá Armitsteadová, držitelka stříbra z olympijského závodu v Londýně.

Na Nizozemku tak po takřka tříapůlhodinovém závodě zbylo stejně jako v časovce opět "jen" stříbro. V úterý byla nad její síly Novozélanďanka Linda Villumsenová. Guarnierová si ve finiši první skupinky dojela pro bronz, na obhájkyni zlata z loňského šampionátu ve španělské Ponferradě Pauline Ferranodovou-Prévotovou zbyla šestá příčka.

Jednatřicetiletá Neckářová hájila při neúčasti jasné jedničky posledních let Martiny Sáblíkové jako jediná prapor české cyklistiky, nelehké klání ale nedokončila.

Stejně dlouhý závod dnes absolvovali před ženami rovněž junioři. Nejlépe ho zvládl Rakušan Felix Gall, druhý skončil Francouz Clément Betouigt-Suire a bronz bral Dán Rasmus Pedersen.

V neděli šampionát vyvrcholí závodem mužů.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA):
Silniční závod:
Ženy (129,6 km):
1. Armitsteadová (Brit.) 3:23:56
2. Van der Breggenová (Niz.)
3. Guarnierová (USA)
4. Longová-Borghiniová (It.)
5. Johanssonová (Švéd.)
6. Ferrandová-Prévotová (Fr.)
7. Niewiadomá (Pol.)
8. Amjaljusiková (Běl.)
9. Neffová (Švýc.) všechny stejný čas
10. Van Dijková (Niz.) -9
...Neckářová (ČR) nedokončila.
Junioři (129,6 km):
1. Gall (Rak.) 3:11:09
2. Betouigt-Suire (Fr.) stejný čas
3. Pedersen (Dán.) -1
...
47. Otruba -1:12
85. Spudil -6:33
Brázda (všichni ČR) nedokončil

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články