Hlavní obsah

Profi tým eD"system-ZVVZ končí, Ženíška stíhá policie

PRAHA

Dlouholetý nejlepší český profesionální cyklistický tým eD"system-ZVVZ skončil. Jeho manažer Jiří Ženíšek byl obviněn z daňových úniků z období 1998-2001 v údajné výši 9 miliónů korun a hrozí mu trest odnětí svobody.

Foto: jansvorada.cz

Členem týmu eD'system-ZVVZ býval i Ján Svorada.

Článek

"V současné době, abych neudělal více zla než dobra, jsem se rozhodl vše zrušit a klub končí," potvrdil ČTK Ženíšek, který byl v pondělí ráno zatčen a noc strávil v cele předběžného zadržení. V úterý po poledni ho po výslechu propustili domů a je vyšetřován na svobodě. "Podle vyšetřovatelů jsou v účetnictví klubu nějaké nesrovnalosti, podezření z daňových úniků. Já však doufám, že se to vysvětlí," dodal.

Tým měl po 10 letech ve druhé divizi v nové sezóně fungovat o třídu níž s menším počtem závodníků. Většina stálic typu Svorady, Benčíka, Kadlece či Mareše odešla. "Byl jsem z toho dost v šoku, i když se něco podobného mohlo vzhledem k finančním problémům v uplynulé sezóně očekávat," řekl Právu Michal Přecechtěl, jeden ze zkušených borců, který zůstal. V úterý se dozvěděl, že místo úvodního soustředění stáj končí. "Odcházet se mi nechtělo, pořád jsem věřil, že budeme fungovat dál," vysvětlil.

Krach podle něj přišel v nejméně vhodnou dobu. "Skoro všechny týmy už mají touto dobou plný stav a je moc těžké nějaké angažmá sehnat. Nerad bych však v osmadvaceti končil s cyklistikou, je to můj život," posteskl si Přecechtěl. Přiznal, že Ženíšek závodníkům stále dluží určité peníze. "Potřeboval bych nějakou jistotu, nemůžu jít někam jezdit za deset tisíc měsíčně. Platím hypotéku na byt, mám dvouměsíčního syna a rodinu musím uživit. Když nic neseženu, půjdu normálně pracovat," prozradil cyklista.

Reklama