Hlavní obsah

Skvělý úspěch slovenské cyklistiky. Sagan vyhrál na MS silniční závod!

Aktualizováno

Slovenský cyklista Peter Sagan vyhrál silniční závod mužů na mistrovství světa ve Spojených státech. Stříbro získal Australan Michael Matthews, z bronzu se radoval Litevec Ramunas Navardauskas. O cenný kov bojoval i Zdeněk Štybar, který se v jednom ze závěrečných stoupání pokusil o únik, pelotonu ale neunikl a nakonec zůstal bez medaile. Nejvýše ze sedmi Čechů skončil v Richmondu na 41. místě Karel Hník těsně před Štybarem, oba se ztrátou 40 sekund na vítěze.

Foto: Andrew P. Scott, Reuters

Slovenský cyklista Peter Sagan slaví zlatou medaili na MS v Richmondu.

Článek
Fotogalerie

Po více než šesti hodinách se téměř 260 kilometrů dlouhý závod rozhodl až v závěru. Když bylo před jezdci čtyři kilometry před cílem stoupání na kostkách, šlápl do pedálů naplno Štybar, jehož se stihl chytit Němec John Degenkolb. Své pronásledovatele ovšem utrhnout na více než pár metrů nedokázali a bylo zřejmé, že tím s velkou pravděpodobností zhasla i česká naděje na medaili.

Dva a půl kilometru před páskou nastoupil do trháku Sagan, který do té doby nebyl za celý závod vůbec vidět. Pětadvacetiletý rodák ze Žiliny pak ukázal obrovskou sílu. Přestože září většinou až ve spurtu a na cílové rovince bylo vidět, jak moc ho nástup bolí, vydržel až do konce a mohl slavit historické zlato pro sebe i svou zemi.

"Jsem strašně šťastný, je to neuvěřitelný pocit. Je to pro mě asi největší vítězství, musel jsem tomuto šampionátu hodně obětovat. Slyšel jsem hodně o tom, že nejsem jezdcem pro takhle dlouhý závod, ale odpovědí je tento dres mistra světa," řekl v televizním rozhovoru Sagan. Závod byl podle něj trochu zvláštní.

"Měl jsem tady k ruce svého bráchu Juraje a Michaela Koláře a byli celou dobu u mě připravení pomoci, kdyby se cokoliv stalo. Dvě kola před koncem jsem měl krizi a říkal si, že všichni můžou být v závěru unavení. Pak jsem se soustředil na závěrečný úsek, zabral jsem na plný plyn a i když jsem pak viděl tu skupinu za sebou a neměl už moc síly na nějaký sprint, tak to vyšlo skvěle," popsal vítěz bodovací soutěže na slavné Tour de France z posledních čtyř ročníků.

Saganovi nahrálo i to, že se pelotonu podařilo zlikvidovat náskok nebezpečné skupiny, která nastoupila asi 35 km před cílem a měla k dobru i půl minuty. V té bylo sedm jezdců, mezi nimi Belgičan Tom Boonen či obhájce zlata Michal Kwiatkowski z Polska, jenž nakonec skončil osmý.

Hník: Vše jsme vsadili na Štybara

Zatímco Slovensko se stalo 16. zemí, jež má svého mistra světa, silný tým zástupců české cyklistiky, kteří se snažili připravit půdu pro lídra Štybara, vyšli naprázdno. Štybar dojel po neúspěšném ataku dvě příčky za Hníkem na 43. místě, Jan Bárta s Jiřím Polnickým uzavírali první stovku pořadí s takřka sedmiminutovým mankem za Saganem.

"Vše jsme vsadili na Štybara, bohužel to nevyšlo. V konci mi už chyběly síly, bojoval jsem co to šlo, ale pak jsem odcouval a poslední dva kilometry jsem tam nebyl. A to byla škoda. Závěr byl na morálku a hodně mě mrzí, že jsem tam nevydržel a 'Štybymu' více nepomohl. Se svým výkonem jsem ale jinak spokojen, byl to hlavně hodně poziční závod, jelo se hned od startu a peloton byl pořád natažený," řekl Hník pro svazový web.

Petr Vakoč doplatil na hromadný pád asi 55 km před cílem a závod nedokončil. Do cíle nedojel ani druhý "náhradní" lídr za Štybara Roman Kreuziger, který většinu závodu pro bývalého cyklokrosového šampióna skvěle pracoval. Nedokončil ani dodatečně povolaný domestik Tomáš Bucháček.

Spurt o stříbro za Saganem zvládl nejlépe jeden z hlavních favoritů Matthews, bronz si vybojoval překvapivě Navardauskas, který loni dokázal vyhrát etapu na Tour de France.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA):
Silniční závod:
Muži (259,2 km):
1. Sagan (SR) 6:14:37
2. Matthews (Austr.)
3. Navardauskas (Lit.)
4. Kristoff (Nor.)
5. Valverde (Šp.)
6. Gerrans (Austr.)
7. Gallopin (Fr.)
8. Kwiatkowski (Pol.)
9. Costa (Portug.)
10. Gilbert (Belg.) všichni -3
...41. Hník
43. Štybar oba -40
97. Bárta
98. Polnický oba -6:43
Kreuziger, Vakoč, Bucháček (všichni ČR) nedokončili.

Reklama

Související témata: