Hlavní obsah

Tým odvedl skvělou práci, v závěru mi ale chyběly síly, přiznal Štybar a pochválil Sagana

Richmond

Cyklista Zdeněk Štybar ocenil po nedělním silničním závodě na mistrovství světa práci celého týmu, který pro něho v Richmondu pracoval. Sázka na útok ve stoupání krátce před koncem mu však nevyšla, snaha utrhnout se ostatním stála až příliš mnoho sil a ty pak ve finiši chyběly.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Zdeněk Štybar během silničního závodu na MS v Richmondu.

Článek
Fotogalerie

Štybar přiznal, že v závěru závodu bylo poměrně složité se prosadit. "Byl hodně poziční, bylo strašně těžké si pozici vybojovat a nepřijít o ni. V samém závěru se mi snažil pomoct Karel Hník, ale už jsme nic moc nestihli. V nájezdu na první ze tří kopců jsem zkusil nástup s cílem zúžit pole a dojet nahoru ve skupince maximálně deseti lidí, z čehož by se asi už něco dalo před cílem udělat," uvedl Štybar na svém webu.

Jenže tento pokus přibližně čtyři kilometry před cílem nevyšel, ostatní nástup dokázali zachytit. I proto registruje výsledková listina devětadvacetiletého vítěze jedné z letošních etap Tour de France až na 43. místě. Co se nepovedlo české hvězdě, dokázal však krátce po něm vynikající slovenský spurtér Peter Sagan. A Štybar neměl sílu zareagovat. Stejně tak však nestihli reagovat ani ostatní a Sagan se stal mistrem světa.

"Trošku jsem zaváhal, ale už bych stejně neměl sílu, tu mi dost vzal ten předchozí nástup. Kilometr před cílem jsem už opravdu nemohl. Přehodil jsem na lehčí převod a do cíle jsem dojel tak, jak nejrychleji jsem mohl. Nevypustil jsem to, jak se mohlo zdát, prostě už jsem neměl sílu," vysvětlil Štybar.

Štybar ocenil výkon Sagana

Štybar byl hlavním lídrem sedmičlenné české sestavy. A na podporu svých kolegů si rozhodně nemohl stěžovat. "V Richmondu jsme po dlouhé době měli coby Česká republika silný tým. Kluci byli namotivovaní, výborně připraveni a chtěli mě podpořit, za což jsem samozřejmě moc rád. Odvedli skvělou práci, neustále byli kolem mě, hlídali mě a pozičně mi velmi pomohli," ocenil Štybar přes neúspěch jejich snahu.

Hodně práce pro něho odvedl i Roman Kreuziger, který patřil spolu s Petrem Vakočem do tria lídrů českého výběru a nakonec závod vůbec nedokončil. "Nějakých pět kol před cílem zkusil Roman nástup. Jel tempo, díky čemuž se odtrhla skupinka 25 lidí, což mi vyhovovalo. Odvedl maximum, a to i přesto, že se necítil úplně dobře, jak mi řekl po závodě," přiblížil jezdec přední stáje Etixx-Quick Step.

Celkově vyjádřil s vystoupením v ostře sledovaném závodě spokojenost, byť ho mrzel výsledek. "S výsledkem samozřejmě spokojenost není. Ukázali jsme se dobře, ale v cíli to prostě už líp nešlo. Obrovská gratulace Saganovi, zasloužil si to. Zejména způsobem, jakým vyhrál. Jel bez velkého týmu a vybojoval si to sám," pochválil Štybar slovenského šampióna.

Reklama