Hlavní obsah

Sosenka vyhrál anketu o Krále české cyklistiky

PRAHA

Ondřej Sosenka byl ve čtvrtek v Praze vyhlášen Králem české cyklistiky. V 41. ročníku ankety zvítězil devětadvacetiletý jezdec především díky překonání světového rekordu v hodinovce, na moskevské dráze v Krylatském ujel 19. července za šedesát minut 49,700 km.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

Po loňském prvenství nejmladšího vítěze ankety v historii Romana Kreuzigra tak českým cyklistům opět dominuje silničář, i když největšího úspěchu letos Sosenka, jezdec stáje Acqua e Sapone, dosáhl na dráze. Nejvíce prvenství v anketě získali dvacetinásobní mistři světa v kolové bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří vyhráli osmkrát, silničář Ján Svorada zvítězil pětkrát.

Sosenka prohlásil, že si dnešního ocenění váží. "Ačkoli výsledky anket beru s rezervou, tak si myslím, že konkurence v českém pelotonu je veliká. Je to pro mě velké povzbuzení a rád bych na letošní rekord navázal i dalšími výsledky v další kariéře," řekl novinářům Sosenka.

S vítězstvím v anketě prý příliš nepočítal, na druhou stranu by ho ale mrzelo, kdyby letos nevyhrál. "Při vší úctě k Huříkové i Raboňovi si však myslím, že mezi juniorkami a jezdci do 23 let není až tak silná konkurence. Myslím, že rekord v hodinovce má ve světě hodně velkou váhu," uvedl Sosenka, kterého proto zklamalo, že se nedostal do desítky nejlepších českých sportovců.

MS nevyšlo podle představ

Připustil však, že v dalším průběhu sezóny už na rekord jinými úspěchy nenavázal a podle představ mu nevyšlo ani mistrovství světa. "Nejhlavnějším důvodem však asi je, že to odráží i postavení cyklistiky v naší republice," řekl Sosenka a poukázal na Rakousko, kde se sportovcem roku stal cyklista Georg Totschnig. "Vyhrál před všemi lyžařskými esy a stačilo mu k tomu prakticky jediné etapové vítězství na Tour de France," dodal Sosenka.

Stejně jako před rokem nebyla volba vítěze jednoduchou záležitostí, protože čeští cyklisté přivezli z mistrovství světa a Evropy řadu medailí. "Letošní rok jsme byli nadmíru úspěšní," řekl při slavnostním aktu v Kongresovém centru předseda Českého svazu cyklistiky Marián Štětina. Připomněl například zlato cyklokrosaře Štybara hned na prvním mistrovství světa v roce 2005 nebo jen pár dnů starý triumf čtveřice krasojezdkyň na světovém šampionátu ve Freiburgu.

Miss je Huříková

Mezi oceněnými nechyběli Aneta Hladíková z BMX, dráhaři Lada Kozlíková, Petr Lazar či Alois Kaňkovský, cyklokrosaři Martin Bína, Radomír Šimůnek a Zdeněk Štybar. Z krosařů převzala pohár juniorská mistryně světa v cross country Tereza Huříková, která navíc na silnici vybojovala stříbro v časovce.

Huříková také obhájila titul Miss české cyklistiky z loňského roku a přidala i titul nejpopulárnější cyklistky v internetovém hlasování. Nejlepším silničářem byl vyhlášen mistr Evropy jezdců do 23 let František Raboň.

Reklama