Hlavní obsah

Raboň jezdil s Ullrichem v Alpách na laně

PRAHA

Nezapomenutelné zážitky připravilo českému cyklistovi Františku Raboňovi úvodní soustředění s německým týmem T-Mobile. Najednou seděl u jednoho stolu s hvězdami typu Ullricha, Rogerse, Gončara, Mazzoleniho, Klödena či Sevilly. A co víc, strávil s nimi dva dny plné překvapení v Alpách.

Článek

"Nejdřív jsme se v Mnichově fotili a brali nám třeba i míry na oblečení. Kromě toho jsme byli všichni nováčci uvedeni do týmu," prozradil 22letý závodník, který v uplynulých sezónách působil v královéhradecké stáji PSK Whirlpool.

Pak všech 29 závodníků z 11 zemí světa odvezli do rakouských Alp, kde dva dny absolvovali speciální cvičení na týmovou soudržnost. "Rozdělili nás do skupin, které se neustále měnily. Museli jsme třeba sjíždět na laně přes patnáct metrů hluboký kaňon. To mě dali k Ullrichovi, Rogersovi, Wesemannovi a Sevillovi. Bylo to docela těžké, ale zvládli to všichni," popsal.

S Rogersem rádi poslouchají U2

Netradiční soustředění vymyslel nový šéf týmu Olaf Ludwig, v minulosti sám vynikající cyklista. "Měli jsme vytyčenou kilometrovou trasu a všem nám zavázali oči. Jeden se musel na sněhu spoléhat na druhého, bylo to založené jen na důvěře a komunikaci. Dál jsme museli zvládnout tříhodinovou túru lesem s řadou překážek. Byli jsme ve spojení pomocí vysílaček a měli jsme za úkol sejít se na stejném místě," vylíčil Raboň.

Domů se vrátil nadšený, protože všechny hvězdy přijaly nováčky znamenitě. "Přitom většinu těch závodníků jsem dosud viděl jen v televizi," uznal. "Ale třeba Ullrich na mě působil jako fajn kluk, který si vůbec na nic nehraje. Na týmové večeři ve Vídni za mnou přišel a vyptával se na nejrůznější věci. To samé Australan Rogers. Sice je trojnásobný mistr světa v časovce, ale když jsem mu řekl, že rád polouchám skupinu U2, hned se toho chytil a pustil mi je ze svého přehrávače," řekl letošní mistr Evropy do 23let.

Měl by mít hned pět kol

Ludwig stanovil úřední řečí týmu angličtinu, kterou Raboň částečně zvládá. "Jen mám trochu problémy se slovní zásobou, takže jsem se úplně o všem bavit nemohl. Ale u stolu se stejně mluvilo i německy a italsky. Angličtinu se teď snažím dohnat, abych co nejrychleji všechno zvládl. Komunikace je důležitá," uvedl cyklista z Plzně.

Hned na prvním soustředění poznal, že cyklisté ve stáji T-Mobile s ročním rozpočtem 17 mil. eur jsou hýčkáni jako v bavlnce. "Dostal jsem nádherné kolo, karbonový Giant. Prý bych jich měl mít celkem pět a k tomu dvě časovkářské... Ani si nedovedu představit, co s nimi budu dělat. K tomu cyklistické oblečení těch nejlepších značek, prostě všechno super. Ale nic není zadarmo. Ludwig nám všem jasně řekl: Máme nejlepší závodníky a chci samá velká vítězství," prozradil Raboň něco z týmového zákulisí.

Na Tour má ještě čas

Nyní ho čekají dvě dvoutýdenní soustředění na Mallorce a brzy po Novém roce ostrý start do sezóny. "Koncem ledna pojedu etapák Kolem Kataru, týden na to Kolem Kalifornie, v březnu starty v Německu a pak asi i Závod míru," přiblížil program. Na giganty typu Gira, Tour a Vuelty si bude muset ještě počkat. "Řekli mi na rovinu, ať s tím v první sezóně nepočítám. Ve 22 letech mám na třítýdenní etapáky čas," podotkl Raboň.

Reklama

Související témata: