Hlavní obsah

Poznávám úplně jiný svět, říká Kreuziger

PRAHA

První soustředění s týmem elitní kategorie ProTour Liquigas Bianchi má za sebou český cyklista Roman Kreuziger. V devatenácti letech nakoukl mezi absolutní špičku a nestačí se divit. "Všechno funguje perfektně. Tady se člověk skutečně může starat jen o cyklistiku, to ostatní někdo vyřídí za něj," říká loňský juniorský mistr světa.

Foto: / Daniel Joubert

Roman Kreuziger se zabydluje mezi profesionály - ilustrační foto.

Článek

Kontrakt podepsal závodník z Plzně v závěru letošní sezóny, kterou strávil v italském celku Brunero-Podenzano specializující se na závodníky do 23let. Nyní skočil rovnýma nohama mezi hvězdy první velikosti. Jeho stájovými kolegy jsou nyní vítěz ProTour 2005 DiLuca, král Gira z roku 2000 Garzelli, Pelizotti, Paolini či švédský obr Backstedt. "V týmu jsme čtyři neoprofesionálové a ti starší borci nás přijali dobře," vrací se k prvnímu setkání na soustředění v lázních Salsa Magiore u Parmy.

"Venku bylo ošklivo, padal sníh, takže jsme nejvíc času strávili na léčebných procedurách a v posilovně. Pro nás čtyři zorganizovali závod na čtyři kola kolem hotelu a byla to docela sranda. Potom jsme šli do velkého sálu, kde se vyhlašuje Miss Itálie. DiLuca a spol. nás posadili do čela a odpovídali jsme na jejich dotazy. Byla to taková improvizovaná tiskovka," prozrazuje Kreuziger.

Kromě toho absolvovalo všech 28 závodníků týmové focení. "To byl docela opruz. Začali jsme v devět ráno a končili v půl desáté večer," přiznává juniorský vicemistr světa v časovce z roku 2004. "Dostali jsme i nová kola. Zatím mám jedno Bianchi, teď mi začali vyrábět další dvě s trošku jinou konstrukcí. Na další soustředění 10. ledna v Toscaně už je budu mít, stejně jako kola na časovku. Všechno je fakt na úrovni," rozplývá se nad servisem v Liquigasu.

Zůstaň jaký jsi

Věří, že se mu z toho nezamotá hlava. "Od prvního dne, co jsem do týmu přišel, všichni šéfové opakují: Zůstaň jaký jsi, nesmíš se zbláznit z toho, že jsi v devatenácti letech u profíků," přibližuje, co vyplynulo z pohovorů. Italská stáj však v případě Kreuzigera dobře věděla, že nekupuje zajíce v pytli. Původně tam měl přestoupit až od roku 2007, ale kvůli dobrým výsledkům v uplynulé sezóně ho vzala už nyní.

Syn bývalého úspěšného závodníka se rozhodl, že bude v Itálii žít. Pronajal si byt v městečku Lazise u Lago di Garda. "Starám se sám o sebe, ale na to už jsem zvyklý. Nic mi tady nechybí. Trošku bojuju s kuchyní a dokonce mě začalo bavit žehlení," říká s úsměvem. "Jsou tady výborné tréninkové podmínky. Kousek ode mě bydlí Dán Rasmussen nebo Ital Caucchioli a doufám, že mě brzy vezmou s sebou na kolo."

Jasno už má o programu do úvodní části sezóny. "Začínám jednorázovkami v Itálii, v březnu bych měl jet Kolem Katalánska, v dubnu Kolem Aragonie a Trentino, pak etapák Uniqa v Rakousku a Kolem Lucemburska," vypočítává závody. "Musím mít co nejvíc natrénováno, proto pojedu domů až na Štědrý den a hned 3.ledna se vrátím zpátky do Itálie," uzavírá Kreuziger.

Reklama