Hlavní obsah

Cyklista Rogers vyjádřil obavy nad bezpečností Tour de France

Canberra

Přední australský cyklista Michael Rogers vyjádřil v souvislosti s pátečními teroristickými útoky v Paříži obavy nad možností zajistit bezpečný průběh Tour de France v příštím roce. Pětatřicetiletý kolega Romana Kreuzigera ze stáje Tinkoff-Saxo se domnívá, že s podobnými myšlenkami nebude zdaleka jediný.

Foto: Profimedia.cz

Australský cyklista Michael Rogers (vpravo).

Článek

Rogers připustil, že peloton v tomto duchu přemítá již delší dobu a často. Jezdci závodí před tisícovkami diváků podél trati, ale nejsou nijak chráněni. Mnohde navíc i bez bariér, jež by držely fanoušky zpět a zamezovaly přímému kontaktu. A události z Paříže obavy jezdců podle Rogerse přirozeně umocňují.

Tour de France každoročně přiláká přímo k trati podle odhadů 12 miliónů lidí. "Míjíme na trati spoustu lidí, kteří stojí podél silnice. A případný útok by mohl být opravdu snadný," domnívá se Rogers, jenž se o své dojmy podělil v rodné Austrálii s agenturou Fairfax Media.

Právě francouzská metropole navíc tradičně hostí závěr nejslavnějšího etapového závodu světa s dojezdem na bulvár Champs-Élysées. A jeden z útoků v Paříži, který byl nasměrován na přípravné fotbalové utkání Francie - Německo na stadionu Stade de France, jasně naznačil, že i sportovní události, při nichž se potenciálně snadným terčem útoku stává velký počet lidí, mohou být cílem teroristů.

Cyklistiku by to zabilo

"Mám to někde vzadu v hlavě. Je to přece jen velká mezinárodní událost, kterou sleduje celý svět. Je obtížné tomu zamezit. Ale kdyby se to doopravdy stalo, náš sport to zabije," prohlásil trojnásobný mistr světa z časovky jednotlivců z let 2003 až 2005, v jehož sbírce triumfů jsou mimo jiné etapové vavříny právě z Tour a z Gira d'Italia.

"Je třeba to vyhodnocovat krůček po krůčku a já věřím, že lidé, kteří to mají na starosti, dělají svou práci. A vše pro to, abychom měli jistotu, že vše proběhne hladce. Rozhodně je to ale záležitost k řešení, zejména poté, co byl letos v květnu jeden ze závodů v Německu zrušen kvůli hrozbě možného útoku," připomněl Rogers.

Jednodenní závod Eschborn-Frankfurt se nejel poté, co německá policie zatkla manželskou dvojici, která měla údajně plánovat útok na závod. Podezřelým byl islámský extremista se svou ženou, v jejichž domě byla nalezena bomba, střelná zbraň s municí, ale také chemické látky, jež mohly být určeny k výrobě výbušnin. Podle pořadatelů tak bylo zamezeno útoku, který mohl být podobný tomu z roku 2013 na Bostonském maratonu.

Před Rogersem je přitom velmi pravděpodobně poslední Tour de France v kariéře. Do sedmnácté profesionální sezony bude vstupovat s odhodláním skončit. "Myslím, že je čas. Jsem velmi hrdý na to, co jsem dokázal, ale už je to 16 let, co závodím. A myslím, že už je toho dost," uzavřel Rogers.

Reklama

Související témata: