Hlavní obsah

Havlíková sbírá vítězství, protože ji lékaři v Liberci zachránili kariéru. A sní o čtvrtém českém titulu

Skvělou sezónu prožívá česká cyklokrosařka Pavla Havlíková. Ještě na sklonku minulé sezóny uvažovala dvaatřicetiletá závodnice z Liberce o ukončení kariéry. Pak jí ale pomohla rada bývalého českého cyklokrosaře a lékaři v rodném Liberci. Členka týmu MRM Avalon oslňuje pravidelnými pozicemi na stupních vítězů, v dosavadním průběhu sezóny navíc jedenáctkrát slavila vítězství. A sní o českém titulu.

Foto: radsportphoto.net/Steffen Müssiggang

Pavla Havlíková na trati závodu ve švýcarském Meilenu.

Článek

„V minulosti mě limitovalo zdraví. V létě už jsem vlastně ani nepočítala, že bych nynější sezónu absolvovala. Byl jsem smířená s koncem kariéry. Měla jsem dlouhodobě zdravotní problém, který sice řada lékařů dokázala pojmenovat, ale nikdo si s ním nevěděl rady a neuměl určit původ potíží," vykládá Havlíková.

„Nedokrvovala se mi levá noha. Rehabilitace nezabíraly. Nohu jsem měla slabší, přetrvávaly bolesti. Ale pak jsem náhodou potkala Ondru Bambulu, jehož stejný problém donutil ukončit kariéru. Díky němu a doktorům z liberecké nemocnice ještě závodím," vypráví Havlíková.

„U mladých lidí nejde o úplně běžnou záležitost. Ale jak jsem zjistila, stejný problém má sedm z deseti cyklistů. Neprojeví se však u každého. Problém vzniká z posedu na kole. Jde o oblast v tříslech, kde je tepna stále ohnutá a pod tlakem svalů se zmenšuje možnost proudění krve. Lékaři v liberecké nemocnici si vytáhli několik zahraničních studií na dané téma, hlavně z Belgie a Nizozemska. Při operaci mi do tepny v tříslech zavedli stent a vše je v pořádku," lebedí si Havlíková, která je hlavní favoritkou sobotního mistrovství České republiky v Kolíně. Vždyť letos vyhrála jedenáct závodů v tuzemsku, Belgii, Nizozemsku, Německu či Švýcarsku, kde dokonce ovládla celkového pořadí tamního národního poháru.

Nash v Kolíně startovat nebude

„Užívám si závodění bez bolesti, což je obrovské povzbuzení. Výsledky jsou až druhořadé. Možná i proto se mi daří," krčí rameny Havlíková, která už byla v minulosti šampiónkou třikrát. Nejžhavější adeptkou na triumf je i letos. A pokud vyhraje počtvrté, osamostatní se v čele historických statistik. Stejný počet titulů má i Kateřina Nash, která však v Kolíně nepojede. „Úloha favoritky není žádná záruka úspěchu. Minulé sezóny mě naučily, poznala jsem kladnou i zápornou stránku té role," odmítá Havlíková, že by v Kolíně neměla mít konkurenci.

„Samozřejmě titul chci. Když jde člověk na start mistrovství republiky, tak chce dres pro šampióna získat. Je to pochopitelně hodně zajímavé i pro můj tým, jde o velkou prestiž," říká Havlíková před sobotním bojem o český mistrovský dres, který pro ženy začne v Kolíně v 12.15 hodin, muži vyrazí do boje v 13.50 hodin.

Na pátek si naplánovala prohlídku trati, kterou viděla naposledy před třemi lety. „Z doslechu vím, že organizátoři vynechali nějaké technické pasáže, tudíž závod bude více o taktizování. V poslední době přitom zjišťuji, že čím je trať náročnější a techničtější, tak mi sedí víc. Ve srovnání s minulostí neztrácím v běhu. A nebojím se ani bláta. Trať by pak byla spravedlivější a šlo by hlavně o výkonnost," přemítá Havlíková.

Reklama