Hlavní obsah

Dlask byl suverénní i na domácím šampionátu

PODBOŘANY

Pozici jednoznačné české jedničky cyklokrosové sezóny potvrdil Petr Dlask i na mistrovství republiky v Podbořanech, kde získal s velkým přehledem již pátý domácí titul v kariéře. Devětadvacetiletý závodník belgické stáje AVB zároveň vyhrál i pohárový seriál Budvar cup, jehož byl domácí šampionát posledním osmým závodem.

Článek

Druhou příčku vybojoval Martin Bína, třetí dojel Radomír Šimůnek junior, když ke zklamání podbořanských fanoušků udržel bronz i v závěrečném spurtu v souboji s domácím borcem Kamilem Ausbuherem.

"Jsem rád, že se mi podařilo vyhrát. Měl jsem trochu obavy z té zmrzlé trati," oddychl si Petr Dlask, který zažívá výtečnou sezónu. Ve Světovém poháru byl třikrát na stupních vítězů a v aktuálním žebříčku UCI je pátým cyklokrosařem světa. "Dokázal, že je z našich jasně nejlepší," poznamenal reprezentační trenér Petr Klouček.

Pozdější šampión vyrazil dopředu hned po startu. Ausbuhera zbrzdil pád a dokázal se ho držet jen Martin Bína, který je na zmrzlé trati jako doma. "Počasí mi udělalo radost, přesně tohle mi vyhovuje. Ale stejně mi Dlasky napráskal, druhý jsem skončil na mistráku už asi počtvrté," prohlásil závodník Authoru.

Rozhodl šestý okruh

Vedoucí dvojice si rychle vypracovala náskok. Rozhodnutí přišlo v šestém z deseti okruhů, kdy Bínovi v lesní pasáži podklouzlo kolo a Dlask vyrazil dopředu. "Zmáčknul jsem se a najednou jsem měl k dobru 100 metrů. Náskok se pak ještě zvyšoval," popsal Dlask.

Pak už to bylo jeho galapředstavení, se svou tradiční úsměvnou grimasou v obličeji si vychutnával zbytek závodu. O pořadí na první dvou místech bylo rozhodnuto, nejdramatičtější byl boj o třetí příčku. V závěru se o ní tahali Ausbuher se Šimůnkem, kteří si vzájemně nastupovali a posléze se sjeli až krátce před cílovým spurtem do mírného kopce.

V Podbořanech žijící Ausbuher projel kolem svého domu, na pásku mu chybělo nějakých 50 metrů, ale Šimůnek se nedal. V souboji na hranici regulérnosti zavřel Ausbuhera ke kraji a radoval se z medaile. "Asi už do Podbořan nebudu příště moct přijet," říkal s úsměvem Šimůnek, syn čtyřnásobného mistra světa.

"Já už nejsem žádný nováček, abych si třetí místo nechal vzít. Je to sport. Kdyby na to Kamil měl, mohl mě objet," hájil se Radomír Šimůnek. Byl rád, že nevyšel naprázdno. "Třetí, stejně jako loni a předloni. Táta furt vyhrával, já budu asi věčně třetí..."

Kamil Ausbuher měl na domácí trati velikou motivaci, ale opět se mu na ní nepodařilo zajet podle představ. "Dodržel jsem zdejší tradici. Zase čtvrtý," kroutil hlavou syn ředitele závodu. "Byl jsem nervózní a dělal hlouposti. Každé kolo jeden pád, dvakrát mi spadl řetěz. Hned na začátku jsem si narazil koleno, ale můžu se vymlouvat je na svoji blbost," litoval. K závěrečnému spurtu pak předloňský mistr republiky dodal: "Šimůnek mi tam trošku hodil vlnu, ale mě stálo spoustu sil, abych ho dojel. Byl jsem pomalu mrtvej a nevím, jestli bych ho předjel."

Do závodu nakonec nenastoupil Martin Zlámalík, jenž měl po listopadovém závodu v Plzni pozitivní test na efedrin. Užití nedovolené látky nyní potvrdil i B-test a rozhodčí ho na start nepustili. V týdnu bude jeho případ projednávat disciplinární komise, podle všeho dostane pokutu a napomenutí. Teoreticky však už může jet Světový pohár o příštím víkendu.

Reklama