Hlavní obsah

Únavový syndrom mu vystavil nemilosrdnou stopku. I tak sní, že ovládne celou Evropu

Radek MalinaSport.czPrávo

Byl juniorským mistrem světa, v předminulé sezóně se stal českým šampiónem. Následně ale Martina Bínu zradilo zdraví. Elitní český cyklokrosař si kvůli únavovému syndromu musel dát pauzu. Doufá, že se do kolotoče profesionálních závodů vrátí. Než to bude možné, nehodlá jen lelkovat. Pustil se do vlastního ambiciózního projektu určeného pro sportovce. A má smělé plány.

Foto: Michal Červený

Cyklokrosař Martin Bína.

Článek

„Minulá sezóna byla špatná. Každému muselo být jasné, že moje výsledky nebyly normální. Odpočinul jsem si, po pěti týdnech se vrhnul do přípravy, ale po týdnech byly zdravotní trable zpátky. Angažmá v Belgii jsem po dohodě ukončil. Tělo bylo celkově přetažené. Měl jsem únavový syndrom," vykládá dvaatřicetiletý rodák z Mladé Boleslavi.

„Byla moje blbost a amatérismus, že jsem si to nepohlídal. Ale chtěl jsem obhájit titul mistra republiky, navíc bylo mistrovství světa v Táboře, a tak jsem se hnal do tréninku. A jak mi to nešlo, nakládal jsem si víc a víc. Odrovnal jsem se tak, že mi nepomohlo ani měsíční volno v průběhu sezóny," krčí rameny Bína.

Letošní sezónu tak vypustil. Minimálně do léta zůstanou stranou bojů na elitní scéně. „Už se cítím po sportovní zátěži jako normální člověk. Ale ještě před šesti měsíci jsem po půldenní túře byl tři dny úplně mrtvý. Měl jsem rudé oči, totální vyčerpání. Teď se cítím fajn. Začal jsem lehce běhat, byl jsem i na kole. V září bych se chtěl postavit na start cyklokrosových závodů. Ale rozhodující bude, zda vůbec budu ve stavu závodit," přiznává Bína, že při plném zatížení se zdravotní trable mohou vrátit.

Vánoce tentokrát i s řízkem a cukrovím

Bína si tak po patnácti letech mohl užít vánoční svátky, kdy si dopřál řízků i cukroví bez limitu. Současně však řešil budoucnost. „Pouštět se do nějakého cykloservisu či prodeje kol se mi nechtělo, protože takových je všude mnoho," vysvětluje.

Snad i čerstvé zkušenosti se zdravotními patáliemi přivedly Bínu k myšlence pustit se do neprobádané zóny regenerace. „Založil jsem vlastní značku sportovní kosmetiky. Sám jsem navrhoval recepturu a dbal, aby vše bylo stoprocentně přírodní. Testování zabralo hodně času, vzorků byly mraky. Myšlenka, jak vše půjde snadno, se ukázala hodně mylnou," přiznává Bína s úsměvem.

Do testování zapojil i kamarády z vrcholového sportování. „Jsem přesvědčený, že správná péče pomáhá předcházet zraněním a současně vede k lepším výkonům. Necílím jen na profesionály, kteří byli po testování spokojení. Jde mi o běžně sportující lidi, jimž chci pohyb udělat příjemnější a radostnější," vysvětluje svoji filozofii Bína, jehož jméno značka sportovní kosmetiky nese.

„Zatím prodávám produkty v Česku a na Slovensku, rozjednaná je distribuce ve Španělsku, následně bych chtěl začít v Belgii, Nizozemsku a Lucembursku a postupně se dostat do celé Evropy," plánuje Bína, jehož produkty využívá mimo jiných i český biker Ondřej Cink, jenž slavil senzační bronzovou medaili na loňském mistrovství světa a je českou nadějí pro olympijské hry v Riu 2016.

Reklama

Související témata:
Kosmetika