Hlavní obsah

Trenér Klouček oznámil sestavu cyklokrosařů na světový šampionát

PRAHA

Nominace cyklokrosařů na světový šampionát, který se koná 28. až 29. ledna v nizozemském Zeddamu, se obešla bez diskusí. Šestice českých reprezentantů do závodu Elite vykrystalizovala zcela jasně už po mistrovství republiky v Podbořanech. Také o sestavě týmu do 23 let a juniorské ekipě nebylo pochyb.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kamil Ausbuher (vpravo) patří v terénu ke zkušeným reprezentantům, Zdeněk Štybar (vzadu) obhajuje titul mistra světa do 23 let.

Článek

Na mistrovství světa se představí celkem 16 českých jezdců. Titul mistra světa v kategorii do 23 let obhajuje z loňska Zdeněk Štybar. "Na startu se objeví soupeři, které v této sezóně Zdeněk ani jednou neporazil. Jsou mezi nimi krosaři, kteří dokázali porazit i Svena Nijse," upozorňuje reprezentační kouč Petr Klouček. "Nicméně Štybarova forma graduje a v boji o některou z medailí patří k favoritům," dodává Klouček. Rodák ze Stříbra jeho slova potvrdil o víkendu pátým místem mezi elitou v podniku světového poháru ve francouzském Liévinu.

V prestižní kategorii Elite žije nejvyššími ambicemi Petr Dlask. Stříbrný ze světového šampionátu v roce 2001 dojel loni jako nejlepší z našich sedmý. V devětadvaceti letech v sobě probudil novou motivaci. Změnil tým i trenéra, narodila se mu dcera. Přípravu na sezónu zahájil o řadu týdnů dříve než obvykle. Před posledním dílem světového poháru o tomto víkendu v Hoogerheide je Dlask na průběžné páté pozici. Jasně nejlepší z našich cyklokrosařů. "Přiznávám, že bez medaile bych se ze šampionátu vracel nerad," naznačuje ambice Dlask.

V elitní sestavě se kromě Dlaska objevují zkušení Kamil Ausbuher se Zdeňkem Mlynářem a trojice mladíků Martin Bína, Radomír Šimůnek a Vladimír Kyzivát. "Každá medaile bude úspěchem. V minulosti jsem vždy mluvil o šancích na dva cenné kovy, letos slevím na polovinu. Máme totiž slabší ročníky v mládežnických kategoriích," říká k ambicím české výpravy trenér Petr Klouček.

V juniorské kategorii bývalo Česko a předtím Československo tradičně velmi úspěšné. "V širší juniorské světové špičce je David Menger, ale přiznám se, že jsme od něho po loňsku čekali větší zlepšení," hodnotí pátého krosaře podzimního mistrovství Evropy reprezentační kouč.

"Trať v Zeddamu je spravedlivá, není příliš technická, ale dost fyzicky náročná. Hodně bude záležet na počasí, ale tak je tomu každý rok," informuje český trenér. Již tuto sobotu odjedou čeští jezdci na poslední závod světového poháru , který absolvují o den později v nizozemském Hoogerheide. Junioři a jezdci do 23 let se poté přesunou přímo do dějiště mistrovství světa, někteří závodníci kategorie elite se ale ještě vrátí zpět domů. Celý reprezentační tým se sejde v Zeddamu ve čtvrtek, těsně před šampionátem.

Nominace Elite
Petr Dlask (AVB), Martin Bína (Author), Radomír Šimůnek (Pallmans Collstrop), Kamil Ausbuher (Budvar Tábor), Zdeněk Mlynář (Max Cursor), Vladimír Kyzivát (Control Johnson Ml. Boleslav).
Kategorie do 23 let
Zdeněk Štybar (Fidea), František Klouček (Author), Pavel Adel (KC Hlinsko), Lukáš Klouček, Ondřej Bambula (oba Budvar Tábor).
Junioři
David Menger, Jan Pohan, Ondřej Vobora (všichni Budvar Tábor), Lukáš Příhoda (KC Hlinsko), Jiří Polnický (Empella).

Reklama