Hlavní obsah

Nijs se dá porazit, věří Dlask

Manfred StrnadSport.cz

Po pěti letech by se cyklokrosař Petr Dlask opět rád vyšvihl na stupně vítězů po závodě světového šampionátu kategorie Elite. Příležitost dostane v nedělním odpoledni 29. ledna v nizozemském Zeddamu. O výsledku rozhodne síla psychiky, říká Dlask v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Petře, nedávno jste se počtvrté stal domácím mistrem. Ve světovém poháru jste průběžně pátý a veřejnost vás pasuje do role spolufavorita šampionátu. Jak vy sám cítíte své šance?

Přiznám se, že bez medaile bych se vracel nerad. Od čtvrtého místa dolů považuji za neúspěch.

Vlčáků schopných se v terénu poprat o medaile je ovšem tradičně dost. Zkuste se hypoteticky vžít do role diváka a tipujte pořadí na stupních vítězů.

Velkým favoritem je určitě Sven Nijs, obhájce titulu mistra světa. Suverénně vede světový pohár a v této sezóně už vyhrál 22 závodů. Na bedně by se mohl objevit i Nizozemec De Knegt a pak je tady i Petr Dlask a nebezpečný bude Erwin Vervecken.

Na stupně vítězů se čtyři nevejdete. Kdo ze soupeřů se dá udolat nejsnadněji?

Těžko říct, do mistrovství světa je ještě dost daleko. Navíc si reálnou naději na medaili může dělat řada dalších závodníků. Například Francouzi Gadret a Mourey, kteří teď prohnali Nijse při světovém poháru v Liévinu. Taky Nizozemec Groenendaal a Belgičan Wellens se umějí připravit na vrchol sezóny. V každém případě se zdá Nijs trochu unavený. Už není tak suverénní jako v listopadu a na počátku prosince. Hodně závodil. Už několikrát patřil k favoritům šampionátu, ale vyhrál až loni. Mistrovství světa je úplně jiný závod než všechny ostatní. Strašně důležitá je psychika.

Kdo ze světové špičky je podle vás psychicky nejsilnější?

Erwin Vervecken. Kolik ten má z mistrovství světa medailí! Umí zajet rozhodující závod.

Vy máte také pověst jezdce, jehož forma s důležitostí podniku stoupá. Cítíte podobné nažhavení jako před pěti lety, kdy jste získal v Táboře stříbro?

Abych pravdu řekl, ještě mi blížící se mistrovství světa nedochází. Tehdy byla na domácí půdě mimořádná motivace. Ta mi teď samozřejmě taky nechybí. Letos mi na výsledku hodně záleží. Přípravu jsem zahájil už v březnu.

Změnil jste trenéra. Vojtěch Červínek na počátku vaší spolupráce tvrdil, že se v přípravě pořádně prohnete. Bylo to skutečně tak tvrdé?

Ze začátku jsem byl nervózní, jestli jeho proslavené metody zvládnu. Zvyknul jsem si. Občas jsem si říkal, jestli to mám zapotřebí. V listopadu jsme spolu odjeli autem do Liberce. Měl jsem na programu výjezdy do kopců. Sedl jsem na kolo a začalo pršet. V horách se déšť změnil na sníh. Měl jsem toho dost. Pak jsem však vyjel nad mraky. V devíti stech metrech nad mořem krásně vysvitlo sluníčko. Vždycky nakonec zasvítí. Člověk musí vydržet!

Před několika měsíci se vám narodila dcera Vanda. Jak zvládáte roli tatínka?

Dcera mě neuvěřitelně nabíjí energií. Je hodně živá. Samozřejmě, že v sezóně mám na rodinu míň času, než bych chtěl.

Závodíte za stáj AVB. Liší se podmínky v Belgii výrazně od těch, které jste měl v Authoru?

AVB je farmou týmu Fidea, se kterým jsem podepsal smlouvu na další dva roky. Zabezpečení a základní plat byly v Authoru na stejné úrovni. Teď mám však výrazně lepší prémiový řád. Za vítězný závod dostanu pětkrát víc než doma! U nás jsme měli prémie za umístění do šestého místa. Belgičani uznávají jen vítěze, zajímavé je pro ně místo na bedně. Smlouvu si mohu výsledkem na mistrovství světa ještě podstatně vylepšit. A to bych hrozně rád!

Reklama