Hlavní obsah

Tour de France odstartuje příští rok z Londýna

Nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France odstartuje v roce 2007 z Londýna. V Anglii se tak peloton "Staré dámy" představí potřetí v historii, poprvé však v metropoli na Temži.

Foto: Oakley

Americký cyklista Lance Armstrong mává fanouškům na Tour de France.

Článek

Organizátoři závodu a londýnský starosta Ken Livingstone v úterý na tiskové konferenci představili trasu prologu, v němž se cyklisté nevyhnou nejvýznamnějším památkám města. Start úvodní časovky 7. července je naplánován od Buckinghamského paláce.

Po spíše exhibičním prologu v olympijském městě pro rok 2012 absolvují jezdci v Anglii ještě úvodní ostrou etapu, jež povede na východním pobřeží Kentem a Sussexem. Poté je už čeká přesun na tradiční úseky do Francie.

Náklady se vrátí desetkrát

Starosta Livingstone uvedl, že za právo hostit cyklistickou elitu zaplatil Londýn organizátorům závodu 1,5 miliónu liber. Podle Micka Hickforda z oddělení dopravy vyčlenila metropole na zabezpečení startu Tour čtyři milióny liber, předpokládá však, že se náklady vrátí desetkrát.

Dosavadní dvě zastavení Tour de France u rivalů za kanálem La Manche měla rozdílný úspěch. Premiéra v roce 1974, kdy se jela etapa v okolí Plymouthu, byla považována za propadák jak cyklisty, unavenými z cestování, tak diváky, kteří neprojevili o francouzskou pýchu příliš velký zájem.

Boardmana chtěly vidět davy krajanů

O dvacet let později v rámci oslav 50. výročí vylodění v Normandii však Britové přivítali nejlepší světové cyklisty s nadšením. Pomohl tomu i fakt, že tehdejší prolog v Lille vyhrál Chris Boardman, jehož chtěly ve žlutém trikotu vidět davy jeho krajanů. Jezdci před dvanácti lety absolvovali etapy z Doveru do Brightonu a z Brightonu do Portsmouthu.

Trasa Tour de France zavádí cyklisty do zahraničí relativně často, obvyklejšími hostiteli jsou však kontinentální sousedé Belgie či Německo. Slavnostní starty Tour, takzvané "Grand Depart", se už v minulosti konaly například také v Lucemburku, Dublinu či nizozemském Hertogenboschi.

Reklama

Související témata: