Hlavní obsah

Sáblíkové bude pomáhat i cyklistický kouč Vršecký

Karel Felt (Berlín)Sport.czPrávo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková už je v myšlenkách na olympiádě v Riu, kde pojede cyklistickou časovku. „Už se mi na led do Berlína moc nechtělo. V hlavě mám Rio. Do Heerenveenu si vlastně pojedu jen pro pohár za desáté vítězství ve Světovém poháru a nějak důstojně to tam odkroužím. Kolo dostává víc a víc prostoru,“ říkala během světového šampionátu ve čtyřboji.

Foto: Facebook

Martina Sáblíková tvrdě trénuje.

Článek

Tři dny před jeho startem sotva tahala nohy. Hlavně levou. „V Collalbu jsem na soustředění jezdila na kole. Kilometry nemám spočítané, ale na hodiny to bylo třikrát víc než v minulých letech touto dobou. Říkám si, abych před letní olympiádou něco nezanedbala. V Berlíně jsem celý šampionát bojovala s bolestí svalů na levé noze. Kolo a rychlobruslení, to je úplně jiný pohyb a zátěž. Nemohla jsem pořádně přešlapovat. I novináři se mě ptali na olympiádu, jako by se žádné rychlobruslařské mistrovství světa nejelo," přiznala. Jak, kdy a kde začne ostrá příprava na Rio, ale nevěděla. „Trenér mi to ještě neřekl," přiznala.

Pro sílu pojede do hor

Trenér Petr Novák už má v podstatě jasno. „Na kolo jsme přešli už začátkem roku, Martina jezdí na silničním. Teď postupně přejdeme na časovkářský speciál. Netajil jsem se tím, že změníme přípravu a budeme riskovat. Martina dva týdny nestála na ledě. Trénovali jsme v Collalbu jen na kolo, takže měla zatuhlé svaly, hlavně ty vnitřní na levé noze," vysvětlil příčiny problémů své svěřenkyně.

Po Heerenveenu prý začne studovat profil olympijské časovky a vybírat podobné terény v Česku i v zahraničí. „Má tam být převýšení až tisíc metrů. Z našeho pohledu, čím větší, tím lépe pro Martinu. Bude tak mít větší šanci ne dobré umístění. Určitě pojedeme i do vysokohorského prostředí, protože v Collalbu jezdíme ve výškách kolem 1800 metrů nad mořem a přejíždíme kopce ve dvou tisících. Tam budeme jezdit kopce na sílu," prozradil svoje plány.

Sžít se s časovkářským speciálem

„Na časovkářském kole začneme pracovat na správném posedu, na správných otáčkách, abychom je ideálně skloubili s převodem a rychlostí, Martina jezdí hodně těžký převod. Samozřejmě potřebujeme najíždět i kilometry. Všechno musíme sladit i s tepovou frekvencí, kterou nemá každý stejnou a musím použít v tomto případě selský rozum a ne příručky a poučky," dodal Novák.

Na speciální trénink se rozhodl pozvat zkušeného odborníka. „Chystám se do přípravy zařadit i dráhu, jen si nechám poradit jakou. Zvažuju například Vídeň, pronajmout si tam na nějaký čas třeba dvě hodiny denně. Rozhodl jsem se, že k sobě vezmu dráhového odborníka a vím koho. Bude to Pavel Vršecký, úspěšný trenér, který vychoval i mistry světa. Když jsme s Martinou začínali, spousta cyklistických trenérů tvrdila, že to děláme špatně. Vršecký se na ni podíval a řekl, ať jdeme svojí cestou, že máme na to, aby se Martina na olympiádu probojovala. A ona to loni na mistrovství světa v časovce dokázala," zdůraznil kouč Martiny Sáblíkové.

Reklama