Hlavní obsah

Medaile z Ria? Chtěla bych se na pódium podívat, sní Sáblíková o úspěchu v časovce

Praha

Byť prožila sezónu snů, na odměnu v podobě odpočinku může zapomenout. Rychlobruslařská šampiónka Martina Sáblíková sice ukončila sezónu, jenže prakticky ihned se vrhne do cyklistické přípravy. Za necelých pět měsíců ji totiž čeká start v časovce na olympijských hrách v Riu. „Jezdila jsem na válcích hodně i během zimy, takže pro mě nebude velký nezvyk si na kolo sednout. Ale ohromně se těším, až budu sedět na kole v přírodě," říká Sáblíková.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková trénuje na olympiádu v Riu.

Článek

Podle původního plánu jste měla absolvovat ještě vyvrcholení rychlobruslařského SP v Heerenveenu, účast jste ale zrušila kvůli poraněnému stehennímu svalu. Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Absolvovala jsem nějaké protahování, ale pořád mě noha bolí. Naštěstí mě nijak neomezuje v pohybu. Jde spíše o to, abych sval uvolnila, protože během minulého víkendu dostal hodně zabrat. Každopádně doufám, že brzy budu stoprocentní.

Máte už představu, jak bude vypadat vaše příprava na Rio?

S jistotou vím jen to, že doma budu velmi zřídka. Trenér Petr Novák chce, abych se pohybovala v určité nadmořské výšce. Určitě pojedeme na soustředění do Livigna, kde jsou skvělé podmínky pro trénink. Ať už se jedná o rovinatý nebo kopcovitý profil. V plánu je i pobyt v Collalbu a také příprava na dráze ve Vídni.

Trénink na dráze pro vás bude novinkou?

Ne. Už jsem jednou jezdila. Asi před čtyřmi lety. A moc mě to bavilo. I když zpočátku jsem měla velký respekt z nájezdu do klopené zatáčky. Ale přišla jsem tomu na chuť a moc se mi jízda na dráze líbila.

Bude přechod z rychlobruslařského oválu na kolo velkým skokem?

Ani ne, protože jsem většinu zimy jezdila na válcích. Většinu zimy jen podle pocitu, abych točila nohama. Ale poslední dobou už jsem jezdila tak, abych držela otáčky. Poprvé jsem si trénink podle kadence vyzkoušela před mistrovstvím světa v Richmondu minulý rok. Je to hodně odlišné. Každopádně už se moc těším, až budu trénovat v přírodě.

Váš trenér Petr Novák stanovil pro olympijskou časovku cíl v podobě umístění do desátého místa a tvrdí, že v ideálním případě můžete vybojovat stupně vítězů. Je to reálný cíl?

Jsem rád, že mi Petr takhle věří. Určitě bude přípravu směřovat k nejlepšímu možnému výsledku. Já se snažím být spíše realistická, protože je něco jiného mluvit o medailích v souvislosti s rychlobruslením, jemuž se věnuji osmnáct let, a pak v cyklistice, kde si přece jen nejsem tolik jistá.

Hlavním argumentem pro atak pódiového umístění je profil tratě v Riu, která je kopcovitá a měla by vám sedět.

Už jsem si ji studovala a určitě je to lepší, než minulý rok při šampionátu v Richmondu. není to placka. Jsou tam dva velké kopce, oba přes kilometr, což by mi mělo pomoci. Chtěla bych se podívat na pódium, což je jasné. To je přece důvod, proč to člověk dělá a dře se. Prioritní je pro mě ale umístění v desítce. Olympiáda je specifická. Je to jednou za čtyři roky, pro mě v případě letní možná jednou za život. Bude to psychicky náročné, ale pokusím se udělat maximum, abych si nemusela nic vyčítat.

Před cestou do Ria absolvujete čtyři časovky. Je to dostatečný počet, abyste vše vyladila k dokonalosti?

Jsem za takový program ráda. Minulý rok jsem jela před vrcholem v podobě mistrovství světa jen dvě. Je fajn, když si to člověk může vyzkoušet na uzavřené trati, protože v tréninku v plném provozu není možné si tolik dovolit.

Reklama

Související témata: