Hlavní obsah

Cyklokrosař Menger skončil na MS mezi juniory šestý

ZEDDAM

Juniorským mistrem světa v cyklokrosu se v sobotu v nizozemském Zeddamu stal domácí reprezentant Boy Van Poppel. Osmnáctiletý závodník zvítězil před slovenským mistrem Evropy Robertem Gavendou, bronz vybojoval Belgičan Tom Meeusen. Z českých jezdců skončil nejlépe David Menger, který obsadil šesté místo. V hodnocení národů patří českým jezdcům druhá příčka za Nizozemskem.

Článek

Mezi čtyřiašedesáti závodníky ze šestnácti zemí stálo za mrazivého počasí na startu celkem pět českých cyklokrosařů. Dobře odstartoval Menger a do terénu vjel na třetím místě za Polákem Szczepaniakem a Gavendou a mezi nejlepšími se držel celý závod. Kolem desátého místa se dlouho pohyboval Lukáš Příhoda, zatímco Jiří Polnický se musel propracovat z předposlední pozice až na dvanáctou po dvou kolech. V dalším postupu jej ale zastavil pád a nakonec skončil o místo za patnáctým Příhodou, první dvacítku uzavřel Ondřej Vobora.

Přední pozici vyklidil po pádu i polský jezdec, naopak do čela se dostali Italové Cominelli a Trentin, výborně takticky jel Meeusen a držel se i Menger, který v polovině závodu udával tempo. To jej však stálo hodně sil, které mu v závěru chyběly.

Od třetího kola se nenápadně propracovával dopředu Van Poppel, syn bývalého vynikajícího silničáře Jeana Paula, který vyhrával etapy na Tour de France i Giru d'Italia. Dvě kola před cílem Nizozemec zaútočil v cílové rovince a český reprezentant zaostal, navíc před náročným sjezdem jej přibrzdil Szczepaniak a před stoupáním, v němž se prakticky rozhodovalo, měl rázem asi stometrovou ztrátu, kterou přes veškeré úsilí již nedokázal zlikvidovat.

Menger nebyl spokojený

V posledních stovkách metrů měl domácí jezdec nejvíce sil a setřásl Slováka Gavendu, který naopak získal ještě před cílovou rovinkou několik metrů na Meeusena.

"Spokojen nejsem, chtěl jsem medaili," řekl v cíli Menger, který si pohoršil o jedno místo oproti mistrovství Evropy. "Co mi chybělo? Trochu jsme nestačil po fyzické stránce a nejlépe jsem nejel ani takticky. Myslím, že zbytečně dlouho jsem soupeře táhl a to mě stálo dost sil," uvedl Menger. "Ke konci mi docházely síly. Rozhodující moment byl zřejmě tehdy, když jsem zaváhal a s první trojicí ztratil kontakt," dodal Menger.

Výsledky - junioři:
1. Van Poppel (Niz.) 38:03, 2. Gavenda (SR) -3, 3. Meeusen (Belg.) -9, 4. Martinez (Fr.) -14, 5. Weber (Něm.), 6. Menger oba -20, ...15. Příhoda -1:15, 16. Polnický -1:17, 20. Vobora -1:25, 41. Pohan (všichni ČR) -2:40.
Družstva:
1. Nizozemsko 24 b., 2. ČR (Menger, Příhoda, Polnický) 37, 3. Francie 40.

Reklama