Hlavní obsah

Šampiónovi Štybarovi půjčí šéf ferrari

ZEDDAM

Nejen medaili a duhový dres budou Zdeňku Štybarovi připomínat sobotní titul. Od své belgické stáje Fidea měl vypsanou finanční prémii, šéf týmu Hans van Kasteren mu navíc podle sázky půjčí na vybraný víkend své luxusní červené ferrari. "Slíbil, že mi zaplatí i benzín," usmíval se cyklokrosař krátce po dojezdu.

Článek

Jak na to ferrari přišla řeč? Šéf je do téhle značky doslova blázen. V garáži má všechno v jejich barvách - od koberečků až třeba po helmu od pilota formule 1 Michaela Schumachera. A přišel s tím, že když vyhraju, auto mi kdykoli půjčí. To je moc hezká prémie, asi s ním pojedu do Čech a trošku ho protáhnu...

Už rok jezdíte v belgické stáji. Změnilo vás nové prostředí? Belgie mě šoupla úplně někam jinam. Když jsem tam poprvé přijel, nikdo mě neznal. Musel jsem se naučit žít v cizí zemi. Bydlím v Kalmhoutu u rodiny, která si mě hrozně oblíbila. Chtějí za to směšné peníze. Dokonce mi teď zařizují fan club, který bude za dva týdny představen. Belgičani už mě mají trošku za svého, vždyť z Kalmhoutu tam za mnou přijelo asi padesát fanoušků. Začali mě poznávat, chtějí podpis. Jsou to hezké pocity.

Kolik času v Belgii strávíte? V září jsem udělal maturitu a od té doby jsem byl doma ve Stříbře jen na Štědrý den.

Kdo má na vašem triumfu největší zásluhu? Všechno je výsledek naší téměř šestileté spolupráce s Vojtou Červínkem. Perfektně mě připravil, v prosinci a lednu jsme na trati v Zeddamu trénovali. Honil mě tady, jen ty schody jsem vybíhal snad padesátkrát. Ale vyplatilo se to. Jediný cíl byl vyhrát, protože druhá místa v Belgii nikoho moc nezajímají.

Kolik lidí vám drželo palce přímo v dějišti? Vojta lítal podél trati, byl tady táta, strejda, který je starostou Kladrub, moje přítelkyně Katka a ještě přítel mojí sestry. Ona přijet nemohla, protože v pondělí dělá státnice. Mamka zůstala doma s ní, ale poslala mi řetízek s křížkem pro štěstí. Abych věděl, že jsou v duchu se mnou.

Co vás čeká dál? Ještě mám šest cyklokrosových závodů, pak pojedu na měsíc domů a začnu se chystat na silnici. S Fideou jsem prodloužil o rok smlouvu, čekají mě závody Kolem Japonska nebo etapy v Pyrenejích. Kolem 20. dubna pojedu na soustředění na Mallorku.

Reklama

Související témata: