Hlavní obsah

Cyklista Demoitié nepřežil kolizi s motocyklem

Wevelgem
Aktualizováno

Belgický cyklista Antoine Demoitié podlehl zraněním z nedělního jednorázového závodu Gent-Wevelgem. Pětadvacetiletý jezdec kontinentální stáje Wanty-Groupe Gobert skončil v nemocnici po pádu a následné srážce s doprovodným motocyklem a krátce po půlnoci zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Belgický cyklista Antoine Demoitié.

Článek

Demoitié spadl s dalšími čtyřmi cyklisty zhruba po 140 kilometrech z celkových 243. Než se podle výpovědi svědků stihnul zvednout, zasáhl jej doprovodný motocykl a způsobil mu těžká poranění hlavy.

O život bojoval spurtér z Lutychu na jednotce intenzivní péče v nemocnici ve francouzském Lille. Policie tragickou nehodu vyšetřuje.

Zapojit se chce i Mezinárodní cyklistická unie (UCI). "Budeme spolupracovat se všemi úřady, abychom zjistili okolnosti této tragédie," prohlásil šéf UCI Brian Cookson.

Po neštěstí se opět rozvířila debata o bezpečnosti jezdců v pelotonu. I v minulé sezóně bylo několik incidentů s doprovodnými motocykly či auty. Během zářijové Vuelty například motorka srazila slovenského mistra světa Petera Sagana, o měsíc dříve během Clásicy San Sebastián zase Belgičana Grega Van Avermaeta.

"Musíme dostat motorky během závodů pod kontrolu," vyzval dnes například na twitteru hvězdný španělský cyklista Alberto Contador.

Pro Demoitiého byla belgická klasika Gent-Wevelgem teprve druhým závodem elitní kategorie WorldTour. V pátek absolvoval E3 Harelbeke, tuto neděli si chtěl poprvé vyzkoušet slavný závod Kolem Flander.

Jeho týmový kolega Gaëtan Bille prozradil, že rodina zesnulého cyklisty darovala Demoitiého orgány. "Už zachránil tři další životy. Hrdinou až do konce," napsal Bille v kondolenci.

Reklama