Hlavní obsah

Juniorské ME v dráhové cyklistice se v Česku neuskuteční

Brno

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice juniorů a jezdců do 23 let se v České republice letos neuskuteční. Dějištěm šampionátu měl být od 12. do 17. července brněnský velodrom, ten je ale ve špatném technickém stavu a oprava by vyžadovala značné investiční náklady. Původně měl být pořadatelem Prostějov, který se na konci loňského roku organizace vzdal.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Britští cyklisté Sir Bradley Wiggins (vpravo) a Mark Cavendish v cíli bodovacího závodu na MS. Ilustrační foto.

Článek

"Technický stav brněnského velodromu a zázemí vyžadoval finanční injekci. Investice by byly takové, že bychom nedokázali je momentálně pokrýt a ani všechny nutné práce stihnout v požadovaném termínu," řekl ČTK prezident Českého cyklistického svazu Marián Štetina.

Na 400 metrů dlouhé betonové dráze v Pisárkách se vrcholná akce uskutečnila naposledy před patnácti lety. Tehdy se v Brně konal evropský šampionát dospělých. V letech 1969 a 1981 na brněnském velodromu bojovali nejlepší dráhaři o duhové trikoty mistrů světa.

Betonová dráha už neodpovídá délkou ani povrchem současným požadavkům. Významné závody dráhařů se konají na krytých velodromech s dřevěným povrchem a kratšími okruhy. Taková dráha momentálně v České republice není.

"Vedeme jednání s brněnským magistrátem o výstavbě nového velodromu, na kterém bychom mohli po čtyřiceti letech uspořádat opět mistrovství světa, nebo minimálně mistrovství Evropy," dodal Štetina.

Poslední velkou cyklistickou akcí v České republice bylo v listopadu 2014 mistrovství světa v sálové cyklistice (kolová a krasojízda) v Brně.

Reklama

Související témata: