Hlavní obsah

Kreuziger skončil sedmý v mrazivé klasice Lutych-Bastogne-Lutych

Lutych
Aktualizováno

Roman Kreuziger skončil sedmý v několikrát opravovaných výsledcích nejstarší cyklistické klasiky Lutych-Bastogne-Lutych, kterou provázelo mrazivé počasí a místy sněžení. Český jezdec týmu Tinkoff dojel v elitní desítce už počtvrté za posledních šest let. Pro životní vítězství si dospurtoval ve čtyřčlenné skupince uprchlíků Nizozemec Wout Poels ze Sky. Petr Vakoč slavnou klasiku nedokončil.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger, archivní snímek

Článek

Kreuziger byl v Lutychu nejlépe čtvrtý v roce 2011, loni dojel pátý a předloni sedmý. Ani tentokrát ve 102. ročníku nechyběl mezi nejlepšími; na vítězného Poelse ztratil 12 sekund a přivedl do cíle první větší balík jezdců.

"Byl to strašně těžký závod, počasí ho dělalo ještě těžším. Dobře jsme si drželi pozice a také dbali na bezpečnost, abychom na konci mohli bojovat o vítězství. Z tohoto pohledu můžeme být spokojeni," řekl Kreuziger na webu Tinkoffu.

Kvůli sněžení v Ardenách museli pořadatelé upravit trať a zkrátit ji o pět kilometrů. Cyklisté dnes zažili pravé aprílové počasí, sněhové přeháňky se střídaly s deštěm a sluncem, mrazivé počasí jim dělalo problémy a nutilo často oblékat a svlékat.

Rozhodující nástup vyprovokoval na nově přidaném úseku, stoupání po kostkách Rue Naniot zhruba tři kilometry před cílem, Švýcar Michael Albasini. S ním se utrhli ještě Poels, Portugalec Rui Costa a Španěl Samuel Sánchez.

"Roman v této chvíli potřeboval něco navíc. Skupina pronásledovatelů pak nespolupracovala, vyčkávala a čtyři kluci vepředu vytvořili mezeru, kterou potřebovali," uvedl sportovní ředitel Tinkoffu Bruno Cenghialta.

Ve spurtu jako první odpadl Sánchez, naopak osmadvacetiletý Poels měl po téměř sedmi a půl hodinách v sedle a 253 kilometrech nejvíce sil a vybojoval první Monument pro tým Sky. Zároveň je prvním nizozemským vítězem po 28 letech. Tím posledním byl Adri van der Poel, zároveň špičkový světový cyklokrosař.

Kreuziger byl rád, že se udržel na špici pelotonu. "Do druhé půlky sezony půjdu naladěný pozitivně. Dneska jsem si ověřil, že formu mám dobrou a jsem schopen bojovat o vítězství," dodal.

Cyklistický jednorázový závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 253 km:
1. Poels (Niz./Sky) 6:24:29
2. Albasini (Švýc./Orica)
3. Costa (Portug./Lampre) oba stejný čas
4. Sánchez (Šp./BMC Racing) -4
5. Zakarin (Rus./Kaťuša) -9
6. Barguil (Fr./Giant) -11
7. Kreuziger (ČR/Tinkoff)
8. Rodríguez (Šp./Kaťuša)
9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo)
10. Rosa (It./Astana) všichni -12
...
Vakoč (ČR/Etixx-Quick Step) nedokončil
Žebříček cyklistické WorldTour k 24. dubnu (po 13 z 27 závodů):
1. Sagan (SR/Tinkoff) 329 b.
2. Contador (Šp./Tinkoff) 280
3. Porte (Austr./BMC) 222
4. Henao (Kol./Sky) 204
5. Vanmarcke (Belg./LottoNL) 201
6. Quintana (Kol./Movistar) 178
...
34. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) 57
48. Kreuziger (ČR/Tinkoff) 34
113. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) 1

Reklama