Hlavní obsah

Šéf britských cyklistů odstoupil kvůli údajné diskriminaci

Manchester
Aktualizováno

Úspěšný kouč britských cyklistů a zároveň technický ředitel svazu Shane Sutton pod tíhou obvinění z diskriminace odstoupil z funkce. Od úterka měl dočasně zastavenou činnost. Z diskriminace Suttona nařkly některé jeho bývalé svěřenkyně, načež případ začali vyšetřovat představitelé British Cycling.

Foto: Jan Brychta/Czech Cycling Tour

Cyklistika. Ilustrační foto.

Článek

Držitelka sedmi medailí z MS a ME na dráze Jess Varnishová minulý týden v tisku uvedla, že se Sutton pohrdlivě vyjádřil o její postavě a řekl jí, ať si raději pořídí dítě. Varnishová se nekvalifikovala na olympijské hry do Ria de Janeiro a byla vyřazena z reprezentace.

V listu Daily Mail úspěšný handicapovaný cyklista Darren Kenny uvedl, že slyšel Suttona hovořit s pohrdáním o členech týmu postižených. "Byli jsme přinejlepším tolerováni. Mluvilo se o nás jako o mrzácích, navíc s jedním slovem před tím," uvedl šestinásobný paralympijský vítěz.

Tvrzení Varnishové o ponižování a sexismu v britské cyklistice podpořily olympijské vítězky Victoria Pendletonová a Nicole Cookeová. Naopak ještě aktivní cyklistky Joanna Rowsellová-Shandová, Dani Kingová a Laura Trottová se postavily za Suttona.

Osmapadesátiletý Australan jakékoli nevhodné chování ke svým svěřenkyním popřel. Dnes ale v prohlášení uvedl, že v nejlepším zájmu britské cyklistiky se rozhodl rezignovat a že obvinění rozptylují sportovce, které za tři měsíce čekají olympijské hry v Riu.

Respektovaný kouč pracuje v Británii od roku 2002 a v roce 2010 ho královna Alžběta II. vyznamenala Řádem Britského impéria.

Pod Suttonovým vedením získala Británie 14 medailí na olympijských hrách v Pekingu a 12 o čtyři roky později na domácí půdě v Londýně.

Reklama