Hlavní obsah

Cink má po třetí příčce z MS bronz také z mistrovství Evropy

Český biker Ondřej Cink si v závodě elitní kategorie na mistrovství Evropy ve švédské Huskvarně dojel pro bronz v cross country a postaral se tak o jedinou medaili české výpravy. Nad jeho síly byli jen Švýcar Fabian Giger a vítězný Francouz Julien Absalon, který získal čtvrtý evropský titul v řadě a celkově pátý v kariéře.

Foto: facebook Ondřeje Cinka

Ondřej Cink

Článek

Pětadvacetiletý Cink, účastník olympijského závodu v Londýně, tak přidal další úspěch do své medailové sbírky. V roce 2012 dosáhl na titul mistra světa i Evropy v kategorii jezdců do 23 let. Loni vyjel životní úspěch v podobě bronzu mezi elitou na světovém šampionátu v Andoře.

Cink zároveň navázal na bronz Jana Škarnitzla, který byl před dvěma lety posledním českým medailistou mezi jednotlivci. "Dneska mi všechno hrálo do karet, krásný okruh s kopci a velké vedro. S medailí velká spokojenost, byl to můj cíl," řekl Cink serveru mtbs.cz.

Při neúčasti olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého se právě od Cinka čekal útok na medaili. Od začátku také kontroloval dění v čele závodu, z něhož se brzy zbytku pelotonu odtrhl suverénní Absalon. Toho se vydali pronásledovat Giger a Francouz Stéphane Tempier, za nimi byl Cink.

"Jelo se mi dobře, chtěl jsem ze začátku zkusit dojet Absalona, ale jel strašně rychle. Pak jsem si musel zvolnit, dojela mě skupina a já se jí zase snažil roztrhat," uvedl Cink.

Francouz začal ztrácet a Cinkovi se tak otevírala cesta na pódium. Jenže po náporu původně kvarteta Švýcarů za jeho zády se k němu dotáhl Lukas Flückiger. Záhy měl ale problémy a z boje o cenné kovy vypadl i on. "Flückiger se mi snažil ujet, ale já jsem si na něj věřil, byl jsem silnější ve výjezdech. On to věděl a přehnal to ve sjezdu. V tom druhém dlouhém sjezdu spadl a tak jsem za to vzal," přiblížil Cink, kde se rozhodlo o jeho úspěchu.

Stále nejsem v top formě, řekl Cink

Do cíle nakonec dorazil se ztrátou dvou minut a 24 vteřin na vítěze, ale z bronzu měl velkou radost. Čtvrtý Martin Fanger ze Švýcarska za ním zaostal o 13 sekund, Cink si tak mohl dojezd naplno vychutnat. Suverénní Absalon najel na Gigera minutu a 41 vteřin. Další čeští jezdci Škarnitzl s Janem Nesvadbou závod nedokončili.

"Je to fajn mít bronz, ale na druhou stranu tady nebylo hodně kluků, určitě medaili nekladu zase až takovou váhu. Můj cíl je jinde a já stále nejsem v top formě, nijak speciálně jsem se na Evropu nepřipravoval," podotkl Cink, před nímž by letos kromě mistrovství světa v Novém Městě na Moravě měl být i druhý velký vrchol v podobě olympijského závodu v Riu de Janeiro.

Závod žen vyhrála Švýcarka Jolanda Neffová, která obhájila loňské zlato s obrovským náskokem tří minut a 40 vteřin před Dánkou Annikou Langvadovou. O další dvě minuty a čtvrt zpět zůstala bronzová Sabine Spitzová. Čtyřiačtyřicetiletá Němka, jež má kompletní medailovou sbírku z olympijských her, dosáhla již na šestý evropský bronz. Kromě toho má i stříbro a dva evropské tituly z let 2007 a 2008.

Češky neuspěly: Karla Štěpánová ztratila na 18. místě přes 13 minut na vítězku, na 28. příčce eviduje výsledková listina Škarnitzlovou, jíž komisaři ukončili závod dvě kola před cílem.

ME v cross country horských kol v Huskvarně (Švédsko):
Muži elite:
1. Absalon (Fr.) 1:35:34
2. Giger (Švýc.) -1:41
3. Cink (ČR) -2:24
4. Fanger -2:37
5. Stirnemann (oba Švýc.) -2:47
6. Marotte (Fr.) -3:08
...Škarnitzl, Nesvadba (oba ČR) nedokončili
Ženy elite:
1. Neffová (Švýc.) 1:34:56
2. Langvadová (Dán.) -3:40
3. Spitzová (Něm.) -5:56
4. Wloszczowská (Pol.) -6:34
5. Belomojnová (Ukr.) -6:55
6. Gantenbeinová (Švýc.) -8:01
...18. Štěpánová -13:13
28. Škarnitzlová (obě ČR) -2 kola
Muži do 23 let:
1. Koretzky 1:21:37
2. Carod (oba Fr.) -27
3. Guerrini (Švýc.) -2:36
...10. Průdek -5:23
Vastl (oba ČR) nedokončil

Reklama