Hlavní obsah

Brambilla je po etapovém triumfu novým lídrem Gira

Italský cyklista Gianluca Brambilla vyhrál po samostatném úniku s přehledem 8. etapu Gira d'Italia a stal se novým překvapivým lídrem závodu. V růžovém dresu vystřídal Toma Dumoulina, který se v sobotu v Toskánsku v závěrečném stoupání trápil a ztratil téměř tři minuty.

Foto: Claudio Peri, ČTK/AP

Gianluca Brambilla je po sobotní 8. etapě novým líddrem Gira d'Italia.

Článek

Osmadvacetiletý jezdec stáje Etixx-Quick Step figuroval od počátku ve skupině uprchlíků. S přehledem zvládl i závěrečných 30 kilometrů s výjezdem na Alpe di Poti, kde cyklisty čekalo více než šest kilometrů po šotolinových cestách a místy až čtrnáctiprocentní stoupání, a poté i dlouhý sjezd do cíle.

Za prvním dílčím triumfem v závodě Grand Tour vyrazil Brambilla v posledním kopci, kde při nájezdu na šotolinu zaútočil a postupně si vybudoval více než minutový náskok před druhým krajanem Matteem Montagutim.

"Je to fantazie," jásal Brambilla, jenž vítězství věnoval novorozené dceři, která přišla na svět před 20 dny. "Už před začátkem Gira jsem se rozhodl, že se pokusím právě o tuhle etapu, a dokázal jsem to, i když tomu ještě sám nevěřím," dodal a ocenil pomoc týmového kolegy Mattea Trentina. "On byl tím, kdo odvedl většinu práce předtím, než jsem v nejtěžším úseku stoupání zaútočil," řekl.

Dumoulin se na Alpe di Poti trápil a toho využili soupeři. Španěl Alejandro Valverde utrhl skupinu ostatních favoritů společně s Vincenzem Nibalim a vydali se na stíhací jízdu za Brambillou. V cíli za ním zaostali o 1:41 minuty a v průběžném pořadí se posunuli na 4. a 5. místo. Průběžné druhý je s mankem 23 sekund Rus Ilnur Zakarin.

V neděli cyklisty čeká druhá časovka jednotlivců a vítěz úvodní jízdy z Apeldoornu Dumoulin by mohl na více než čtyřicetikilometrové trati zaútočit před pondělním druhým dnem volna na návrat do růžového dresu.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 8. etapa (Foligno - Arezzo, 186 km):
1. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) 4:14:05
2. Montaguti (It./AG2R) -1:06
3. Moser (It./Cannondale) -1:27
4. Venter (JAR/Dimension Data) -1:28
5. De Marchi (It./BMC) -1:33
6. Valverde (Šp./Movistar)
7. Kruijswijk (Niz./LottoNL)
8. Landa (Šp./Sky)
9. Chaves (Kol./Orica)
10. Zakarin (Rus./Kaťuša) všichni -1:41
Průběžné pořadí:
1. Brambilla 33:39:14
2. Zakarin -23
3. Kruijswijk -33
4. Valverde -36
5. Nibali (It./Astana) -45
6. Chaves -48
7. Urán (Kol./Cannondale) -49
8. Majka (Pol./Tinkoff)
9. Pozzovivo (It./AG2R) oba -54
10. Landa -1:03

Reklama