Hlavní obsah

Ovládne Giro poprvé Nizozemec? Kruijswijk zůstává nohama na zemi

Praha

Sobotní horská etapa i nedělní horská časovka jednotlivců seděla na 99. ročníku Gira d'Italia nejvíc nizozemskému jezdci týmu LottoNHL-Jumbo Stevenovi Kruijswijkovi. Osmadvacetiletý závodník během víkendu převzal maglia rosa pro vedoucího jezdce a v úterý vyrazí po dni volna do posledního týdne slavného závodu jako lídr. Udrží se v růžové až do Turína?

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Nizozemský cyklista Steven Kruijswijk oslavuje zisk růžového trikotu pro lídra Gira.

Článek

Kruijswijk skončil v sobotu i v neděli druhý, na ostatní adepty na růžový trikot si ale vytvořil solidní náskok. Druhý Kolumbijec Esteban Chaves ztrácí víc než dvě minuty, třetí Ital Vincenzo Nibali skoro tři a čtvrtý Španěl Alejandro Valverde tři a půl. A nizozemský jezdec neskrýval, že jej víkendový vývoj na slavném závodu mile potěšil.

„Pro mě to jsou historické momenty. Zcela upřímně, nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl vstupovat do posledního týdne jako lídr," citoval Kruijswijka server cyclingnews.com. „Především nizozemští fanoušci to asi hodně prožívají, já jsem ale prostě jen šťastný. Cítím, že jsem v nejlepší formě ve své kariéře, přesto mě ale překvapilo, že jsem na nejbližší pronásledovatele najel poměrně hodně času," líčil po nedělní patnácté etapě v horském středisku Alpe di Siusi.

V otázce cyklistiky teď země tulipánů řeší jediné: stane se Kruijswijk prvním Nizozemcem v 99leté historii závodu, který ovládne konečné pořadí? Sám rodák z Nuenenu předčasné myšlenky na celkový triumf vyhání z hlavy. „Ještě je před námi celý týden a stát se může hodně. O víkendu jsem určitě ukázal sílu. Ale závodí se až do příští neděle. Takže musíme ještě počkat," mírnil euforii svých krajanů.

Podle názoru některých expertů navíc Kruijswijk nemá na udržení náskoku dostatečnou oporu ve svém týmu. „Chaves, Nibali i Valverde určitě budou ještě nebezpeční. Já jsem ale přesvědčený, že tým tady máme dobrý. Zatím mi dokázali vytvořit ve stoupáních výbornou pozici a na rovině jsem nemusel vůbec plýtvat energií. Mám kolem sebe samé silné chlapíky, kteří mi mohou pomoci trikot uhájit," míní nizozemský vrchař.

Dosud nejlepším umístěním nizozemského jezdce na Giru je celkové druhé místo Erika Breukinka z roku 1988.

Udrží Steven Kruijswijk růžový dres a ovládne 99. ročník Gira?
ano
72,6 %
ne
27,4 %
Celkem hlasovalo 390 čtenářů.

Reklama