Hlavní obsah

Francouz Alaphilippe je nejmladším vítězem Kolem Kalifornie

Sacramento

Cyklistický závod Kolem Kalifornie vyhrál Francouz Julian Alaphilippe a dosáhl největšího vítězství v dosavadní kariéře. V závěrečné osmé etapě v Sacramentu triumfoval Brit Mark Cavendish, který v souboji spurtérských hvězd porazil Slováka Petera Sagana a Nora Alexandera Kristoffa.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Vítěz cyklistického závodu Kolem Kalifornie Julian Alaphilippe z Francie.

Článek

Mistr světa Sagan podruhé za sebou marně útočil na třetí etapové vítězství v závodu a stejně jako v sobotu dojel druhý, i tak suverénně ovládl bodovací soutěž. Po žlutém trikotu pro celkového vítěze z loňska si nyní odvezl zelený dres.

Před rokem Sagan v celkové klasifikaci porazil o tři sekundy Alaphilippea, který se prvního triumfu v etapovém podniku dočkal letos. Třiadvacetiletý Francouz se stal nejmladším vítězem v historii závodu. O prvenství rozhodl vítězstvím v královské třetí etapě a nakonec měl před druhým Australanem Rohanem Dennisem k dobru 21 sekund.

"Dnes to bylo stresující, protože každý chtěl být vpředu a bojovat o lepší pozici. Obvykle nervózní nejsem, ale dneska to bylo jiné tím, jak se vítězství stále přibližovalo," uvedl Alaphilippe. "Naštěstí mám kolem sebe silný tým, který byl pořád ve střehu. A když jsem se vpředu zavěsil za Toma Boonena, bylo to jak na prázdninách," pochvaloval si jezdec stáje Etixx-Quick-Step, v jejíž barvách absolvovali závod i dva čeští cyklisté. Petr Vakoč skončil na 29. místě a Zdeněk Štybar obsadil 82. příčku.

Štybar jel závod po více než měsíční pauze. "S každým dnem jsem se cítil lépe. Teď budu dál pracovat na své formě před závodem Kolem Švýcarska, který začíná 11. června. Už zítra letíme zpátky do Evropy," uvedl na svém webu poté, co s kolegy pomohl Alaphilippeovi k celkovému vítězství. "To byl dnes náš jediný cíl a jsem rád, že jsme to zvládli. Kvůli větru bylo v pelotonu velké napětí, ale Julianův trikot lídra nebyl nikdy v ohrožení," řekl Štybar.

Cyklistický závod Kolem Kalifornie - 8. etapa (136,5 km):
1. Cavendish (Brit./Dimension Data) 3:01:12
2. Sagan (SR/Tinkoff)
3. Kristoff (Nor./Kaťuša)
4. Van Poppel (Niz./Sky)
5. Degenkolb (Něm./Giant)
6. Bonifazio (It./Trek-Segafredo) všichni stejný čas
...
36. Vakoč -5
44. Štybar (oba ČR/Etixx-Quick-Step) -21
Konečné pořadí:
1. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) 31:47:50
2. Dennis (Austr./BMC) -21
3. Bookwalter (USA/BMC) -43
4. Talansky -52
5. Craddock (oba USA/Cannondale)
6. S. Sánchez (Šp./BMC) oba -1:22
...
29. Vakoč -17:42
82. Štybar -1:06:25

Reklama