Hlavní obsah

Nejdelší etapu Gira vyhrál Trentin, dál bezpečně vede Kruijswijk

Aktualizováno

I po nejdelší 18. etapě Gira d'Italia si nizozemský cyklista Steven Kruijswijk udržel v čele závodu bezpečný náskok, přestože do cíle v Pinerolu dojel po 244 kilometrech s více než třináctiminutovou ztrátou na vítěze. Tím se po necelých pěti a půl hodinách stal Ital Matteo Trentin ze stáje Etixx-Quick-Step, který ve finiši přespurtoval Morena Mosera i Gianlucu Brambillu.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Lídr Gira Steven Kruijswijk

Článek

Trentin v cílové rovině jako blesk zaútočil na dvojici krajanů, kteří spolu dlouho sváděli souboj o etapové prvenství, a při svém premiérovém startu na Giru se dočkal prvního triumfu. Šestadvacetiletý sprinter už má na kontě i dvě etapová vítězství na Tour de France.

"Byl jsem ve formě už na jarních klasikách, ale několikrát jsem měl smůlu, takže na Giro jsem přijel s cílem vyhrát aspoň jednu etapu. Ze začátku jsem pracoval pro Marcela Kittela, potom pro Gianlucu Brambillu a Boba Jungelse, ale dnes se všechno sešlo skvěle," řekl Trentin.

Všichni jezdci z elitní desítky celkového pořadí dorazili do cíle se ztrátou zhruba 13 a půl minuty. Tři etapy před koncem má Kruijswijk před druhým Estebanem Chavesem z Kolumbie tříminutový náskok, průběžně třetí Španěl Alejandro Valverde je o dalších 23 sekund zpět.

V pátek čeká jezdce náročná 162 kilometrů horská etapa z Pinerola do Risoulu, poslední šanci promluvit do celkového pořadí budou mít závodníci v sobotní předposlední etapě z Guillestre do Sant'Anna di Vinadio.

"Dnes jsem se cítil skvěle, neměl jsem žádnou krizi, navíc mi výborně pomáhal tým," prohlásil Kruijswijk. "Zítřejší etapa je pro mne jako dělaná, mám rád dlouhá stoupání. Už jsem tu byl třikrát druhý, tak bych se rád pokusil o etapové prvenství. Ale hlavní je udržet růžový trikot," dodal nizozemský vrchař.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 18. etapa (Muggio - Pinerolo, 244 km):
1. Trentin (It./Etixx-Quick-Step) 5:25:34
2. Moser (It./Cannondale)
3. Brambilla (It/Etixx-Quick-Step) všichni stejný čas
4. Modolo (It./Lampre) -20
5. Arndt (Něm./Giant) -30
6. Rovnyj (Rus./Tinkoff) -34
7. Busato (It./Wilier Triestina) -1:10
8. Knees (Něm./Sky) -1:16
9. Domont (Fr./AG2R) -1:24
10. Malacarne (It./Astana) -4:28
Průběžné pořadí:
1. Kruijswijk (Niz./LottoNL) 73:50:37
2. Chaves (Kol./Orica) -3:00
3. Valverde (Šp./Movistar) -3:23
4. Nibali (It./Astana) -4:43
5. Zakarin (Rus./Kaťuša) -4:50
6. Majka (Pol./Tinkoff) -5:34
7. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -7:57
8. Amador (Kost./Movistar) -8:53
9. Pozzovivo (It./AG2R) -10:05
10. Sivcov (Běl./Dimension Data) -11:15

Reklama