Hlavní obsah

Nibalimu vyšel útok v horách. Využil poslední šanci a na Giru si pojede pro celkový triumf

V klíčový okamžik zabral a v horách si na poslední chvíli prakticky zajistil celkové vítězství na Giru d'Italia. Italský cyklista Vincenzo Nibali se v předposlední 20. etapě Gira d'Italia vyšvihl do čela průběžného pořadí, z něhož už ho nikdo nesesadí. V neděli už totiž na peloton čeká pouze rovinatá etapa s cílem v Turíně a Nibali by měl podle očekávání uhájit náskok 52 sekund před Kolumbijcem Estebanem Chavesem.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Italský cyklista Vincenzo Nibali se raduje na pódiu během Gira d'Italia.

Článek

Vítěz Gira z roku 2013 měl na dnešních 134 km poslední možnost k útoku na růžový trikot, kterou za pomoci kolegů z týmu Astana využil. V horské etapě dojel Nibali šestý a z růžového trikotu vysvlékl Chavese, na něhož původně ztrácel 44 sekund. Pro výhru si dnes dojel osamocený Estonec Rein Taaramäe.

Posun jednatřicetiletého "Žraloka z Messiny" do čela je o to pozoruhodnější, že do páteční etapy ještě startoval jako čtvrtý muž průběžného pořadí. Díky vítězství a také nehodě dosavadního lídra Stevena Kruijswijka se šampion ze všech tří Grand Tours posunul na druhé místo za Chavese a nechal si ještě síly pro rozhodující útok.

"Myslel jsem, že už je všechno ztraceno, ale také jsem si říkal, že ještě není konec. V posledním týdnu se ještě může leccos změnit. Mám silnou hlavu, nikdy se nevzdávám," rekapituloval Nibali, jemuž nevyšel minulý víkend v Dolomitech. "Nebál jsem se prohrát a nebál jsem se ani vyhrát. Dnes jsem si byl jistý, že ve vysoké nadmořské výšce dýchám a jezdím lépe než ostatní," dodal.

Od skupinky s Chavesem se Nibali odpoutal v předposledním stoupání, kde začal mít Kolumbijec problémy, a náskok ještě zvýšil díky svým sjezdařským kvalitám v klesání. V závěrečném prudkém kopci pak při průjezdu špalírem "tifosi" domácí cyklista přidal další sekundy a v cíli pak vyčerpaně čekal na Chavese. Ten už na zvrat neměl síly a musel se smířit s poklesem na celkové druhé místo.

"Dělal jsem, co jsem mohl. Dal jsem do toho všechno a jsem šťastný. Tohle je pro mě teprve začátek," řekl šestadvacetiletý Chaves, jenž svůj pokles nepřičítal žádným zdravotním problémům. "Nic mi není, jen jsem prostě neměl nohy, to se stává. Jsem si jistý, že další příležitosti ještě přijdou," řekl člen týmu Orica-GreenEdge.

Třetí skončí s odstupem minuty a 17 sekund při své první účasti na Giru Španěl Alejandro Valverde. Čtvrtý bude jeden ze smutných hrdinů závodu Nizozemec Kruijswijk, jenž po ztrátě růžového trikotu pokračoval i s naštípnutým žebrem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa (Guillestre - Sant´Anna di Vinadio, 134 km):
1. Taaramäe (Est./Kaťuša) 4:22:43 hod.
2. Atapuma (Kol./BMC) -52
3. Dombrowski (USA/Cannondale) -1:17
4. Nieve (Šp./Sky) -4:12
5. Foliforov (Rus./Gazprom) -4:36
6. Nibali (It./Astana) -6:44
7. Valverde (Šp./Movistar)
8. Urán (Kol./Cannondale) oba -6:57
9. Visconti (It./Movistar) -7:46
10. Majka (Pol./Tinkoff) -8:06.
Průběžné pořadí:
1. Nibali 82:44:31
2. Chaves (Kol./Orica) -52
3. Valverde -1:17
4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -1:50
5. Majka -4:37
6. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -8:31
7. Urán -11:47
8. Amador (Kost./Movistar) -13:21
9. Atapuma -14:09
10. Sivcov (Běl./Dimension Data) -16:29.

Reklama

Související témata: