Hlavní obsah

Olympijské závody v bikrosu budou bez české účasti

Český bikros bude na olympijských hrách v Riu de Janeiro chybět. Poté, co se před čtyřmi lety v Londýně představily pod pěti kruhy Aneta Hladíková s Romanou Labounkovou, byla právě Hladíková velmi blízko rovněž kvalifikaci do Brazílie. Jenže pád a zranění ve čtvrtfinálové jízdě během víkendového mistrovství světa v Kolumbii tyto ambice zhatily.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifařka Mirka Knapková (vlevo) a česká tenistka Andrea Hlaváčková s motivem pro LOH 2016 v Riu.

Článek

Podle předsedy komise bikrosu Karla Mařáka už není možnost, která by vše zvrátila. Hladíková se nedočkala ani divoké karty. "Vypadá to, že je to všechno pryč. Momentálně není cesta, jak by se to mělo změnit," řekl dnes ČTK Mařák. "Je to škoda, poslední roky nebyla na velkých závodech horší než patnáctá," dodal Mařák.

Nevyužitá šance mrzí

Nevyužitá šance Hladíkové ho hodně mrzí. "Znám ji dlouho a bylo mi to za ni hrozně moc líto. Měli jsme to tak, že kdyby Aneta v tom čtvrtfinále dojela na kterémkoliv místě, tak byla v Riu. Takhle moc to bylo na hraně. Stačilo dojet posledních 200 metrů, ale samozřejmě to nešlo," připomněl Mařák těžký pád, po němž bikrosařka upadla do bezvědomí.

"V něm byla tři až čtyři hodiny, má těžký otřes mozku. Ruka naštěstí nebyla zlomená, vykloubené rameno jí lékaři nahodili zpět ještě na dráze. Celé MS v Medellíně napočítalo celkem přes 60 zraněných. Dráha byla hodně nebezpečná a myslím, že v civilizovaném světě by se na ní ten závod vůbec nejel," podivoval se Mařák.

Český bikros podle něho doplácí na výrazně snížené dotace oproti minulosti. "Zatímco před lety jsme dostávali přes tři miliony na sezonu, teď je to kolem 600 až 650 tisíc korun. Západ nám pak ujíždí. To je tak na jednu holku, aby objela pět závodů Světového poháru, kolikrát jsme ji vozili jen samotnou na letiště... Přitom celá řada úspěšných cyklistů začínala právě v bikrosu," připomněl Mařák.

Reklama