Hlavní obsah

Jsem rád, že jsem si zajistil Rio napřímo, raduje se vítěz časovky König

Hodonín

Na začátku sezóny ho sužovaly bolesti v koleni a nejistá budoucnost. Teď cyklista Leopold König jásá, ziskem titulu v časovce při domácím mistrovství republiky v Hodoníně si jako první český silničář zajistil účast na olympijských hrách v Riu.

Foto: Jan Brychta, ČTK

Cyklista Leopold König získal na společném mistrovství Česka a Slovenska v Hodoníně titul v časovce.

Článek

Vítěz má podle nominačních kritérií start jistý. „Jsem strašně rád, že se mi to povedlo takhle napřímo. Měl jsem totiž trochu obavy, aby na mě pak někdo nevytáhl jako důvod neúčasti moje nedávné zdravotní neduhy. Jsem šťastný, obtížná olympijská trať by mi měla totiž vyhovovat," těší se osmadvacetiletý König už do Brazílie.

Přestože v minulosti dokázal vyhrát etapu na Vueltě a před dvěma roky obsadil výtečnou sedmou příčku v celkové klasifikaci Tour de France, mistrovský dres pro tuzemského šampióna si přetáhl přes hlavu úplně poprvé. Na padesátikilometrovém okruhu porazil obhájce titulu v časovce a hlavního favorita Jana Bártu o pouhých osm vteřin.

Nervózní Bárta?

„Čekal jsem, že to může být jen o fous. Měl jsem informace z Honzova tábora, že byl před závodem hodně nervózní. Projevilo se to i tím, že jen tak tak stihl start. Chtěl jsem toho využít. Povedlo se mi to," lebedil si König, jenž ale prý na konečné umístění na trati příliš nemyslel. „Soustředil jsem se výhradně na krásu i bolest té časovky. Ve čtyřicetistupňovém pařáku jsem jel především srdcem. A titul jsem možná odnesl úpalem," vtipkoval.

Přitom do pelotonu se vrátil po dlouhé čtyřměsíční pauze až před dvěma týdny při etapovém klání Kolem Švýcarska. „Očekával jsem, že se tam budu trápit. Tak se taky stalo. Imunita dostala zabrat a jako obvykle jsem první závod v sezóně odmarodil.

Dokonce jsem poslední den už ani nenastoupil. Pořádně jsem se totiž nachladl a i můj start v časovce v Hodoníně byl do poslední chvíle silně ohrožený. Chtěl jsem ovšem jet za každou cenu. Byl jsem hladový po úspěchu. Dobře jsem udělal," pochválil se König.

Triumf na Moravě považuje za povedený restart v sezóně, která se pro něj zpočátku nevyvíjela dobře. „Nárůst formy se budu snažit potvrdit v nedělním mistráku s hromadným startem v Kyjově i v červenci na závodech Kolem Polska," předsevzal si.

Reklama

Související témata: