Hlavní obsah

Kreuziger si na Tour v Pyrenejích polepšil. Vítězství slavil po úniku Cummings

Lac de Payolle

Peloton cyklistické Tour de France se poprvé dostal do Pyrenejí. Po úniku se z etapového triumfu radoval Brit Stephen Cummings. Na dvanácté příčce dojel do cíle k jezeru Lac de Payolle Roman Kreuziger a v průběžném pořadí se posunul o jedno místo na sedmnáctou příčku. Žlutý trikot lídra uhájil suverénně po sedmé etapě belgický cyklista Greg Van Avermaet a svůj náskok dokonce zvýšil již na šest a půl minuty.

Foto: Juan Medina, Reuters

Brit Stephen Cummings se raduje na Tour z triumfu v první pyrenejské etapě.

Článek

Cummings a překvapivě i Van Avermaet patřili do skupiny 29 uprchlíků a ještě před začátkem stoupání na Col d'Aspin britský jezdec zaútočil. Na vrchol ve výšce 1490 metrů přijel sám a náskok v závěrečném sedmikilometrovém sjezdu udržel. Pětatřicetiletý Cummings tak vybojoval pro jihoafrickou stáj Dimension Data už čtvrtý etapový triumf na letošní Tour, tři má spurtér Mark Cavendish.

"Vyhlídl jsem si tuhle etapu. Chtěl jsem ji vyhrát," řekl Cummings, někdejší mistr světa na dráze. Usmíval se i Van Avermaet, jenž získal žlutý dres po sólové jízdě ve středu. "Neměl jsem v plánu být dnes v úniku. Nejsem dobrý vrchař, hlavní favorité mě asi nepovažovali za hrozbu. Zítra nás čekají další velké kopce, ale jsem rád, že pojedu další den ve žlutém," uvedl belgický lídr.

Italský vrchař Vicenzo Nibali, jenž se při stoupání na Col d'Aspin také snažil útočit, v závěru ztratil medailové pozice a přijel čtvrtý se ztrátou 1:58 minuty. Další favorité Tour jako obhájce prvenství Chris Froome či Nairo Quintana nabrali manko dalších vteřin kvůli spadlé nafukovací bráně kilometr před cílem. Organizátoři uvedli, že kvůli tomu jezdcům započítají odstup, jaký měli tři kilometry před cílem.

Největší obětí spadlé brány byl Brit Adam Yates, kterého srazila na zem a roztrhl si bradu. "Byl sám, když se to stalo. Nemohl brzdit, udělal kotrmelec a spadl na obličej. Taky ho bolí rameno," popsal sportovní ředitel jeho týmu Orica Laurenzo Lapage.

Sobotní osmá etapa znovu vede přes Pyreneje a na trase z Pau do Bagnères-de-Luchon je i slavný vrchol Col du Tourmalet (2115 m). "Je hodně těžká s velkýma horama, bude to už ostřejší test. Neděle bude nejtěžší, třetí den v horách, je potřeba udržet koncentraci," řekl Kreuziger, jenž dnes dojel v hlavní skupině se všemi favority i s lídrem svého týmu Tinkoff Španělem Albertem Contadorem.

Cyklistický závod Tour de France - 7. etapa L'Isle-Jourdain - Lac de Payolle (162,5 km):
1. Cummings (Brit./Dimension Data) 3:48:09
2. Impey (JAR/Orica)
3. Navarro (Šp./Cofidis) oba -1:04
4. Nibali (It./Astana) -1:58
5. Van Avermaet (Belg./BMC)
6. Mate (Šp./Cofidis)
7. Thomas (Brit./Sky)
8. Poels (Niz./Sky)
9. G. Izagirre (Šp./Movistar)
10. Valverde (Šp./Movistar)
...12. Kreuziger (ČR/Tinkoff) všichni -3:37
86. Bárta (ČR/Bora Argon) -11:15
180. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -19:28.
Průběžné pořadí:
1. Van Avermaet 34:09:44
2. Yates (Brit./Orica) -5:50
3. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -5:51
4. Valverde -5:53
5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:54
6. Froome (Brit./Sky)
7. Quintana (Kol./Movistar)
8. Barguil (Fr./Giant)
9. Rolland (Fr./Cannondale)
10. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) všichni -5:57
...18. Kreuziger -6:08
104. Bárta -40:37
171. Vakoč -51:59

Reklama