Hlavní obsah

Contador přijde o Rio, ale upsal se Treku

Madrid

Vyhrál všechny největší etapové závody světa, ale sen o medaili z olympijských her Alberto Contador nenaplní. Kvůli karambolům v prvních dvou etapách Tour de France třiatřicetiletý borec patřící týmu Tinkoff v sobotu ze závodu odstoupil. V úterý v Madridu absolvoval podrobné lékařské vyšetření a ortel zněl jasně: start v Riu je nemožný.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Alberto Contador přijde o olympiádu v Riu.

Článek

Španělský matador vyhrál dvakrát v kariéře Tour de France, Giro d´Italia a dokonce třikrát Vueltu. Před letošní sezónou snil o zkompletování vítězného hattricku ze Staré dámy, jak je přezdíváno závodu ve Francii.

„Cítím se skvěle. Lépe, než kdykoliv v minulosti," tvrdil před startem třítýdenního etapového pekla. Jenže hned první den závodu upadl, v druhé etapě přišel další karambol. V sobotu pak Contador odstoupil. „Zaměřím se na Rio a Vueltu," zvěstoval.

Jenže má smůlu. V jeho vizitce zůstane navždy jediný start na olympijských hrách v Pekingu, kde byl čtvrtý v časovce. Do Ria se nepodívá. „Mám vážně pohmožděné pravé rameno, stejným způsobem poraněné levé rameno, podkolenní šlachu levé nohy a také levý čtyřhlavý stehenní sval," vyjmenoval seznam zranění Contador.

Start v Riu? Vyloučeno

„Léčba vyžaduje čtyři týdny rekonvalescence, přičemž poslední dvě zranění je nutné léčit dvoutýdenním klidem. Zásadně totiž omezují možnost šlapání do pedálů. Je vyloučené, abych se připravil na olympijské Rio," posteskl si Contador.

„Moc mi to mrzí, protože okruh v Brazílii mi měl vyhovovat a mohl jsem bojovat o velmi dobrý výsledek," uvedl Contador, který se ještě krátce vyjádřil i k poměrům v týmu Tinkoff během úvodního týdne na Tour. „Byl tam jeden jezdec, který nebral v úvahu týmové příkazy a rozhodl se bojovat na vlastní triko o celkové pořadí. Ale jmenovat nebudu," komentoval dotazy španělských žurnalistů Contador.

Náplastí pro španělského závodníka za odstoupení z Tour a absenci v Riu je nepochybně skutečnost, že v pondělí během volného dne podepsal podle serveru cyclingnews.com kontrakt na příští sezónu v týmu Trek Segafredo. Dosavadní zaměstnavatel španělského cyklisty stáj Tinkoff po sezóně končí, a tak Contador řešil budoucnost.

I nezdar na Tour přispěl k jeho přesvědčení pokračovat. „Cítím se pořád dostatečně silný a hladový. Pokud se najde tým, kde budu mít šanci jet o vítězství v Tour, nic není definitivní," říkal už před Tour. Trek zatím oficiálně kontrakt nepotvrdil. Podle pravidel totiž nesmí jezdci oficiálně oznamovat nové týmy do 1. srpna.

Reklama

Související témata: