Hlavní obsah

Lidé byli nebezpeční, hodnotí Kreuziger finiš na Mont Ventoux

Chalet Reynard

Cíl dvanácté etapy na obávané hoře Mont Ventoux protnul český cyklista Roman Kreuziger při čtvrtečním pokračování Tour de France jen pár vteřin za Chrisem Froomem, mužem vedoucím celkové pořadí. Přesto český lídr stáje Tinkoff v průběžném pořadí klesl z desáté příčky na čtrnáctou.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Kde mám náhradní kolo? Brit Chris Froome netrpělivě vyhlíží doprovodné vozidlo svého týmu.

Článek
Fotogalerie

„Abych řekl pravdu, netuším, co se vpředu stalo. Moc jsem neviděl. Ale když jsem přijížděl k cíli, měl jsem zablokovanou cestu. Diváků bylo vážně hodně. Byli přemotivovaní a až nebezpeční," vracel se k finiši mezi špalíry fanoušků Kreuziger, jenž byl klasifikován jako šestadvacátý.

„Etapu stejně jako ve středu provázel velký vítr. Když odjela velká skupina, závodilo se i v pelotonu. Naštěstí jsem zůstal vpředu. Ale moji týmoví kolegové trošku zaspali, a tak jsem zůstal ve skupině sám," promítal si po etapě průběh denní porce kilometrů Kreuziger.

„Když došlo ve sjezdu čtyřicet kilometrů před cílem na čele naší skupiny k pádu, tempo zvolnilo a nakonec se celý balík sjel. I proto jsem měl k ruce na najetí do kopce Bodnara a Valgrena," připomínal český borec okamžik, kdy šel k zemi Gerrans.

Hned na úpatí kopce přezdívaného Plešatá hora nasadili všichni ostré tempo. „Okamžitě se začalo závodit. Jenže od okamžiku pádu jsem měl nafouklé nohy a neměl dobrý pocit. Bylo to trápení až do cíle. Pochopitelně nejsem spokojený," říkal Kreuziger. „Ale Tour je dlouhá a je třeba jet dál stabilně," nevzdává se český borec v bitvě o desítku.

Pro páteční časovku má jasný plán. „Večer se na trasu podívám na ipadu, protože ji máme nahranou. Ráno si trať projedu, pak se rozhodnu jaké zvolit kolo a materiál. Pak se rozjedu a bude následovat doraz do cíle," přiblížil plán pro páteční den Kreuziger.

Reklama