Hlavní obsah

Magická hranice na 1000 mil nepadla kvůli medvědům

Na začátku bylo dáno to hlavní, urazit 1000 mil, tedy zhruba 1600 kilometrů. Mezi startem a cílem 194 hodin plných emocí. Vítězem šestého ročníku ultramaratónu ISOMA 1000 Miles Adventure, který se jede na kole, pěšky nebo na koloběžce napříč Českem a Slovenskem, se stal Radek Musil. Málem padla magická hranice 8 dní. Vítěz nakonec potřeboval na zdolání 8 dní, 2 hodiny a 23 minut.

Ultramaratón ISOMA 1000 Miles Adventure

 
Článek

"Tento rok se mi jelo opravdu dobře, závod byl krásný a opravdu jsem si ho užil. Vyhnuly se mi také jakékoliv závažnější technické a zdravotní problémy, což mělo na konečný výsledek také velký vliv. Na konci jsem byl trošku nervózní, protože v posledním úseku jsem v předminulém ročníku několikrát píchnul a trošku jsem se bál, aby mne to zase nepotkalo," zhodnotil štreku Musil.

Vysněná hranice osmi dnů nepadla. Musil musel respektovat zákaz vjezdu během noci do lesního úseku, kde se vyskytují medvědi.

Účastníci tohoto ultramaratónu spí v těch nejextrémnějších případech tři hodiny a ujedou až 200 kilometrů denně v členitém terénu. V závodu není dovolena žádná podpora, takže otázku, co s hladovým žaludkem, řeší většina maratónců formou „O co si tělo řekne, trať přinese a tělo přijme". Nejčastěji to jsou rohlíky, paštika, čokoláda, sušenky, koláče nebo sýry.

Nejstarší závodník měl 71 let

„Chutě jsou během závodu úplně jiné, dám si i to, co normálně nejím. Většina účastníků se shoduje, že díky ohromnému energetickému výdeji sní jednou tolik, co běžně," přiznává Robert Klepl.

Nejstaršímu účastníkovi závodu ISOMA 1000 Miles Adventure, Janu Vlasákovi z Moravské Knínice, bylo těsně po závodu 71 let a závod už jel potřetí. Celkově nejmladší účastník, osmnáctiletý Aleksander Matusiński z Polska, jel s otcem. Splnil si tak sen, který nemohl v minulém roce realizovat, protože ještě nesplňoval věkový limit pro účast v tak extrémním závodě.

Jel i Petr Ozogán, který se zúčastnil všech ročníků závodu, ale jela i další zajímavá účastnice, Marie Krhánková Jehličková z útvaru rychlého nasazení Jindřichův Hradec. Jména Aleše Procházky a Václava Fišera jsou zase zajímavá proto, že se oba zúčastnili závodu na tandemovém kole, přitom druhý jmenovaný je nevidomý.

Reklama