Hlavní obsah

Svorada založil vlastní cyklistický tým pro silnici i horská kola

Brno

Na start letošní domácí cyklistické sezóny se chystá také nový tým GRISOFT-XCR, který založil jeden z nejlepších českých silničářů Ján Svorada. Jeho spolujezdci v týmu, který se objeví i v závodech horských kol, budou Michal Přecechtěl, Jan Jobánek a Jiří Mikulášek. Svorada působí současně i v roli manažera a netají se plánem obhájit titul mistra republiky v silničním závodu.

Foto: Event Concept

Na novou sezónu se Ján Svorada připravoval mimojiné s juniorskou mistryní světa v cross country Terezou Huříkovou.

Článek

"V začátku sezóny ale nebudu mít ještě příliš dobrou formu, neboť jsem se zabýval spíše vytvářením podmínek pro nový tým. Proto od letošního cyklistického jara z mého pohledu mimořádné výsledky neočekávám," řekl Svorada na středeční tiskové konferenci v Brně.

Sedmatřicetiletý Svorada, který má na kontě 77 vítězství v profesionálním pelotonu, prý do poslední chvíle věřil slibům své bývalé stáje Lampre, kde se chtěl letos důstojně rozloučit s kariérou. "Uvědomuji si ale svůj věk. Vedení stájí sází na mladé jezdce, takže bylo obtížné sehnat angažmá," dodal Svorada.

Nový cyklistický tým se hodlá rovnoměrně věnovat jak silnici, tak i horským kolům. "Náš projekt je dlouhodobý, pokud se bude dařit, tak tým postupně rozšíříme. Závody horských kol jsou ekonomicky méně náročné a dá se v nich i snadněji prosadit. Já osobně ale budu upřednostňovat silnici, i když se ani horským kolům nebráním," tvrdí Svorada, který se v manažerské funkci připravuje na budoucí kariéru cyklistického funkcionáře.

Další závodníci se ozývají

Už na prahu nové sezóny mohl mít po rozpadu týmu eD'system-ZVVZ a redukci celku České spořitelny ještě více jezdců. "Ozývají se mi i další závodníci, někteří z nich jsou i jezdci zvučných jmen. Nechci ale opakovat chyby jiných a slibovat něco, co nemám smluvně podloženo. Doufám ale, že příští rok už nebudu muset někoho kvalitního odmítat," vysvětlil Svorada, proč jsou v jeho hlavním týmu pouze čtyři jezdci.

Devětadvacetiletý Přecechtěl startoval loni se Svoradou v týmu eD'system-ZVVZ, stejně starý Jiří Mikulášek jezdil v minulosti za Spartu Praha a loni byl bez klubové příslušnosti. Dvaadvacetiletý Jiří Jobánek sbíral zkušenosti ve Favoritu Brno. Vedle hlavního týmu má Svorada v záloze ještě zájmový tým, v němž jsou také Marcel Sklář a bývalý profesionální jezdec Michal Čtvrtníček.

Reklama